Snapseed

Ризото със скариди по чилийски

03 октомври 2018

Ризото със скариди е позната рецепта, но днес в нея ще имаме и чилийски привкус. Той идва от  чилийската паста Aji Amarillo. За да се направи тя се използвт главите и черупките на скаридите, така че наистина можете да опитате истинският им вкус.

Необходими подукти:
За ризотото:
2 супени лъжици зехтин
1 малка глава лук, ситно нарязан
2 скилидки чесън, накълцани
800 г. скариди, с глави и черупки
3/4 чаша бяло вино
1 ¾ чаши ориз
1 1/2 литър зеленчуков бульон
½ чаша сметана
½ чаша настърган Grana Padano (или пармезан)
сол на вкус

За соса от скариди:
обвивката на опашките и главите на скаридите
2 супени лъжици масло
¼ чаша бяло вино
2 чаши зеленчуков бульон

Екстри:
зехтин или масло, за да готвите опашките на скаридите
1 супена лъжица нарязан магданоз
сок от лайм

Първо да направим въпросния чилийски сос от скариди. Отстранете главите и черупките от скаридите. Пазете ги – те са важни. В голям тиган на средна температура добавете 2 супени лъжици масло. След като маслото се разтопи, добавете черупките и главите. Загрявайте ги за около 1 минута. След това добавете бялото вино. Оставете ги да се задушат за една минута при разбъркване. След това добавете две чаши зеленчуков бульон  и ги оставете да се задушават още  за 5 минути. Отстанете от печката и пасирайте сместа на блендер. Прекарайте я после през фина цедка. Трябва да се отстранят всякакви твърди елементи.
След това започнете да готвите ризотото. Поставете 2 супени лъжици зехтин в голям тиган при ниска температура. След като тиганът е горещ, добавете лука. Гответе за 4 минути, докато не стане лука прозрачен, но не допускайте да загаря и да става златист. След това добавете чесъна и вече приготвената паста – сос. Гответе го за 2 минути при разбъркване. Добавете ориза, разбъркайте. След това добавете бялото вино и го оставете на средна топлина да се готви. Добавете постепенно зеленчуковия бульон към ориза и разбъркайте, докато по-голямата част от него се изпарява.
Накрая добавете настърган Padano и сметана. Гответе го за 5 минути при разбъркване. Изключете топлината. Добавете сол на вкус.
Очистените опашки от скариди задушете в малко масло за 3-4  минути .
Сервирайте ризотото в купи, добавете опашките и поръсете с малко магданоз.  Залейте със сок от лайм.

Бялото вино е направо задължително!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)