804700_455573641308457_1515295572_n

Ризото с манатарки и пармезан

21 февруари 2016

Ризотото е много чувствително за приготвяне. Хич не си мислете, че просто трябва да сварите един ориз, да го забъркате с нещо си и хайде! Не! Има си доста тънкости, които сега искам да споделя с вас, докато приготвяме една от най-популярните версии за ризото.

12746269_455573321308489_1717884316_n

Първо: не вземайте какъвто и да е ориз, а специален и препоръчан от производителя за подходящ за ризото. Според едно последно проучване има 1216 вида ориз и представете си колко различно може да се получи едно ястие. Почти всички магазини вече предлагат ризото версии, така, че просто прочетете добре на опаковката.

Второ: оризът се измива на течаша студена вода в продължение на поне 5 минути, докато престане от него да се отделя бял прах. Това е важно за процеса на готвене, защото така оризовите зърна няма да се слепят и разкашкват.

Трето: задължително задушете ориза в масло поне за 4-5 минути при непрекъснато бъркане. Добавете желаните подправки (вегета, зеленчуков микс, кубче бульон, свеж микс от зелени подправки, сол, цветен пипер и т.н. според това с което разполагате и ви харесва) и налейте вода в прочутото съотношение 3:1 – една купа ориз – три купи вода. Или там какъвто съд използвате. Оставете ориза да ври на среден огън. И да бъркате и да не бъркате, а по-добре е да не бъркате – ще стане отличен. За перфекционистите ще препоръчам малко преди края на варенето и изключването на котлона, да поставят под капака на тенджерата или съда в който варят ориза една памучна кърпа. Тя допълнително отнема влагата и го прави още по-пухкав. Но не е задължително.

12769557_455573677975120_2026131909_n

От тук нататък – нямате проблеми! Имате перфектният ориз! Добавките са подробност!
И след като все пак решихме да приготвим ризото с манатарки, то да си дойдем на думата. Тъй като манатарките са силно ароматен и доста агресивен като вкус продукт, то не е необходимо да използвате много други акомпанименти в ястието. Колкото по-просто – толкова по-вкусно!

Задушете няколко свежи манатарки (може и консервирани, стига да не са кисели или пък сушени, но да ги запарите предварително във вода) с малко масло на котлона. Добавете малко течна сметана, сол, черен пипер. Ситно нарязан магданоз много ще се върже!

След като приготвите допълнението, прибавете го към ориза и разбъркайте добре. Аранжирайте с настърган пармезан и сервирайте! Ризотото си е вкусотия! Не забравяйте – бяло вино, независимо, че манатарките „зоват“ за червено. Сухото бяло вино ще добави така необходимия леко кисел привкус на ястието!

Хайде! Ариведерчи, рагаци!

текст: Мариела Нордел

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)