
Необходими продукти:
печурки – 200 г (може и консервирани)
лук – 1 глава
праз – 1 стрък, само бялата част
целина – 1 малък стрък с листата
ориз – 350 г
бира – 200 мл светла
зеленчуков бульон – 700 мл
масло – 50 г
пармезан – 100 г
зехтин – 50 мл
сол – на вкус
Вижте още: Яхния от нахут с бира
Начин на приготвяне:
Поставете на котлона зеленчуковия бульон и го загрейте, оставете го на минимална степен, за да да се поддържа горещ, докато дойде време да бъде използван. Накълцайте на много ситно лука, праза и целината, за по-фина текстура на ризотото може и да ги смелите в блендер. Почистете старателно гъбите и ги нарежете на парченца. Загрейте зехтина на умерен огън и запържете с малко сол, лука, праза и целината. След 5 минути сложете половината гъби и гответе 8-10 минути, след това сипете ориза и бъркайте още 1-2 минути. Налейте бирата и гответе 4-5 минути на умерен огън при непрестанно бъркане. Щом алкохолът се изпари и оризът е поел течността, започнете да наливате на части и бульона. Бъркайте, за да се отделя по-лесно нишестето и да се получи така желаната кремообразност на ризотото. Докато не се поеме една част от течността, не наливайте следващата. Гответе, докато зрънцата станат крехки, но не разкашкани, около 13-15 минути. При последното наливане на бульон добавете и другата половина от гъбите. Целта е първите да ароматизират ястието, готвейки ги по-дълго с останалите продукти, а втората порция е, за да останат цели крехки парченца, които ще оставят по-свеж гъбен вкус и по-добър вид на ястието. На последното добавените гъби им е нужно малко време- 3.5-4 минути, не повече. Отстранете ризотото от огъня и добавете маслото на парченца. Пармезанът може да настържете на фино ренде в самото ястие и да разбъркате, за да се разтопи и интегрира заедно с маслото.
снимка: shopify.com

Предишна:
Босненски готвачи поставиха световен рекорд за правене на палачинки

Следваща:
Крем супа от дюли с нар и орехи
Още по темата
-
Брускети с моцарела
In TASTEДнес ви предлагаме за обяд едно бързо за приготвяне и вкусно ястие. Всъщност, то е ...
-
Крем супа от грах и босилек
In TASTEНеобходими продукти: грах – 500 г босилек – 1 връзка лук – 1 глава морков ...
-
Орехови мъфини
In TASTEСчитани за едни от най-здравословните ядки, орехите са богат източник на омега-3 мастни киселини. Мнозина ...
-
Салата с бейби спанак, бекон и киви
In TASTEНеобходими продукти: 200 г бейби спанак 100 г бекон 50 г белени тиквени семки 2 ...
Остави своя коментар през Facebook