Beer and Mushroom Risotto

Ризото с печурки и бира

29 октомври 2018

Необходими продукти:
печурки – 200 г (може и консервирани)
лук – 1 глава
праз – 1 стрък, само бялата част
целина – 1 малък стрък с листата
ориз – 350 г
бира – 200 мл светла
зеленчуков бульон – 700 мл
масло – 50 г
пармезан – 100 г
зехтин – 50 мл
сол – на вкус

Вижте още: Яхния от нахут с бира

Начин на приготвяне:
Поставете на котлона зеленчуковия бульон и го загрейте, оставете го на минимална степен, за да да се поддържа горещ, докато дойде време да бъде използван. Накълцайте на много ситно лука, праза и целината, за по-фина текстура на ризотото може и да ги смелите в блендер. Почистете старателно гъбите и ги нарежете на парченца. Загрейте зехтина на умерен огън и запържете с малко сол, лука, праза и целината. След 5 минути сложете половината гъби и гответе 8-10 минути, след това сипете ориза и бъркайте още 1-2 минути. Налейте бирата и гответе 4-5 минути на умерен огън при непрестанно бъркане. Щом алкохолът се изпари и оризът е поел течността, започнете да наливате на части и бульона. Бъркайте, за да се отделя по-лесно нишестето и да се получи така желаната кремообразност на ризотото. Докато не се поеме една част от течността, не наливайте следващата. Гответе, докато зрънцата станат крехки, но не разкашкани, около 13-15 минути. При последното наливане на бульон добавете и другата половина от гъбите. Целта е първите да ароматизират ястието, готвейки ги по-дълго с останалите продукти, а втората порция е, за да останат цели крехки парченца, които ще оставят по-свеж гъбен вкус и по-добър вид на ястието. На последното добавените гъби им е нужно малко време- 3.5-4 минути, не повече. Отстранете ризотото от огъня и добавете маслото на парченца. Пармезанът може да настържете на фино ренде в самото ястие и да разбъркате, за да се разтопи и интегрира заедно с маслото.

снимка: shopify.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)