991-ratio-peshtera-magurata

Рисунките в пещера Магура не са били надраскани

17 май 2019

Новината, че са унищожени скални рисунки в пещерата Магура в Северозападна България е фалшива, това заяви кметът на Белоградчик Борис Николов, съобщава БНР. Николов е категоричен, че проверката, която е направил директорът на Историческия музей в града Ивайло Крумов в пещерата по повод съобщения в медии, че върху рисунки са изписани две лични и едно фамилно име, доказва, че вандалски акт няма.

За този акт сигнализира Андрей Шурелов от Бургас, който в неделя посетил пещерата и снимал надписа, който гласи „Ради, Павчо и Антов 2019! Да се знае!“. Пред Дарик мъжът разказа, че надрасканите имена заемат около метър от стената, близо до т.нар. „Ловна сцена“ от скалните рисунки. „Като слязохме в залата с рисунките до „Ловната сцена“ вдясно ясно се виждаше този голям надпис, който е около метър на метър, доста голям, ясно изразен. Обърнах внимание на екскурзоводката за надписа, тя каза, че вчера, т.е. събота вечерта, с последната група като е минавала го е нямало. Явно някой е останал от групата в тази галерия, надраскал е надписа и е продължил“, разказа пред Дарик авторът на снимката Андрей Шурелов.

60699486_10217005352958746_6135411694878326784_n

По думите му в залата с рисунките няма камера, която да следи за вандалски действия, а екскурзоводът върви пред групите от посетители, и на практика всеки може да остане в залата и да драска върху стените.

„Тази зала е със самостоятелен вход, тя си е отделна зала. Минава се през 10-ина метров процеп, има желязна врата с решетки, но тя беше отключена. Влязохме с екскурзовода, разгледахме, разказаха ни, екскурзоводът излезе и цялата група след нея тръгна. Никой не провери дали е останал някой човек в самата галерия. Ние останахме вътре заедно 7-8 човека, групата беше към 30-40 човека. Позавъртяхме се малко и продължихме. След нас останаха поне 5-6 човека в самата галерия, настигнахме цялата група, след това и другите хора ни настигнаха. Не видях никъде да има камери, съответно няма и абсолютно никакъв контрол – всеки един, който влезе в пещерата, може да изостане, да остане сам в тази галерия и да унищожи всичко, колкото и да е парадоксално това нещо“, каза още Шурелов.

След като видял публикуваната снимка на Андрей и информацията за надрасканото, кметът на Белоградчик Борис Николов изпратил директора на историческия музей да провери на място, дали има такива надписи. Това станало във вторник, а надписи не били открити. Кметът поясни, че не е изпращал никого да заличава надписите.

60800863_10217005353078749_5561821277808754688_n

Борис Николов разказа още, че през последните 10 години не е имало опити за вандалски прояви в пещерата, а последните такива постъпки са били в началото на 90-те години. Според разказа на Андрей обаче цялата пещера е надраскана с различни надписи.

От своя страна кметът Николов обеща да се монтира камера в залата с рисунките и увери, че екскурзоводите вече ще излизат последни от залата.

Без да взема отношение, редакцията на In Life публикува снимки преди и след направената проверка. 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)