991-ratio-operaciia-plodove

Роботизираната система за безкръвни операции Da Vinci в АГ болница „Майчин дом“

28 юни 2019

Роботизираната хирургична система за безкръвни операции Da Vinci въвеждат в АГ болница „Майчин дом“. Инвестицията за купуването на робота в Майчин дом е 6 млн. лева.

Здравният министър Кирил Ананиев окачестви вчерашния ден като празник, защото не всички държави могат да си позволят новата високоспециализирана технология, с която „Майчин дом“ вече разполага, а роботът е важен, тъй като с него в световен мащаб е спасен животът на над 5 млн. души. От апарата Da Vinci ще могат да се възползват пациенти от цялата страна.

Христо Стоев от фирмата-представител на DaVinci обясни, че у нас това е третият апарат в София, има два в Плевен. В „Майчин дом” по думите му е последното поколение робот Da Vinci.

 

 

 

Директорът на Университетската АГ болница „Майчин дом“-София проф. д-р Иван Костов обясни, че тук имат последната генерация робот с камера. „Ще се правят всички видове гинекологични операции, също така тук ще работят уролози и хирурзи от Александровска болница”, обясни той.

Първите операции ще бъдат за сработване на екипа. За демонстрацията си днес те бяха подходили нестандартно и оперираха …лимон и банан.

Проф. Костов очаква в рамките на следващите няколко месеца да сключат договор със здравната каса.

 

снивки: БГНЕС

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)