Голямата стъпка

Роботът „Голямата стъпка“ се среща с български деца

02 април 2019

Крачещият робот „Голямата стъпка“ ще демонстрират пред ученици по време на пролетната ваканция учени от Института по роботика на БАН. Той е с два управляеми двигателя и е изграден от минимален брой механични елементи, създадени чрез 3D технология на принтиране. Срещата ще се състои днес от 14:30 часа в Института по роботика, съобщават от БАН.

Пред ученици от първи до пети клас учените ще покажат по-нетрадиционните приложения на „Голямата стъпка“. Роботът е създаден от екип на Института и е патентован. Той се придвижва чрез крачене, завива на място около ос през центъра си на тежестта, може от място да тръгне напред и назад, преодолява препятствия и наклони, може дори да изкачва стълби.

Роботът е с приложение в различни области – индустрията, преминаване през труднодостъпни терени по време на спасителни операции, приложения за военни цели, в археологията и др. „Голямата стъпка“ намира също така и педагогическо приложение – спомага за когнитивното развитие и логическите способности на децата.

По време на демонстрацията учениците ще могат да се запознаят с технологията на 3D принтирането, да разберат как се програмират лего роботи, както и да управляват „Голямата стъпка“. Учените ще покажат на своите малки гости и дронове, създадени от докторанти в Института по роботика.

Вижте още: Създадоха робот за паркиране на автомобили (видео)

 Снимка: БАН

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)