Робот може да помага за подреждането у дома (видео)

25 февруари 2018

Специалисти от Масачузетския технологически институт и Принстънския университет разработиха робот, който може да помогне да се избавите от безпорядъка у дома. Той е способен да разпознава различни предмети и да ги пренася на друго място, независимо от тяхната форма.

робот

Снимка: Melanie Gonick/MIT

Предложената от инженерите система се състои от стандартна индустриална роботизирана ръка, на която са поставени специални приспособления за захващане и засмукване. За да може роботът да вземе определен предмет от купчината вещи, изследователите са разработили специален алгоритъм. Той помага на работизирания апарат да прецени как да хване и премести предмета, дори да му е непознат.

Системата има няколко камери, които заснемат обекта от различни точки. Изображенията се анализират и се търсят подобни. След като роботът идентифицира повдигнатия обект, той го премества в желаната кошница.

Роботизираната система може да има различни приложения – за подреждане на складове, у дома, да помага при бране и сортиране, както и да помогне при разчистване в зона на бедствие.

превод и редакция: Силвия Аризанова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)