Aiko2

Робот с човешко лице – хит в Япония (видео)

09 юли 2015

Япония за пореден път затвърди превъзходството си в областта на новите технологии, този път с поредния си хит – робот с човешко лице. Дроидът „Айко“ е разработка на добре познатата компания Toshiba и удивлява с перфектната си прилика с истинска жена, както по естествени размери – височината му е 165 сантиметра, така и по черти на лицето.

Робот с човешко лице

Робот с човешко лице

Това обаче съвсем не е единственото му предимство – той говори цели 4 езика (японски, корейски, китайски и английски), умее да жестикулира, да се движи и да упътва посетителите. Роботът с лятно кимоно може да се види на рецепцията на луксозния търговски център „Мицукоши“ в Токио, където мнозина хора се стичат, именно за да му се полюбуват. Зад реализацията на „Айко“ стои екипът на един от най-популярните експерти в областта Хироши Ишугиро, който вече има изложени свои работи в колекцията на музея на техниката.

Aiko1

Реалистичността в дроида е постигната най-вече благодарение на специална вградена технология, която синхронизира движението на устните и тялото с предварително програмираните реплики. За сравнение, само в лицето й има вградени 15 подвижни части, които й позволяват да се усмихва, кима и дори да премигва.

От Toshiba пък не крият амбициите си дори да наложат робота и като „домашна помощница“ на пазара, където и без това има явен недостиг на работна ръка. „Роботът спокойно може да се използва и в сферата на услугите – например планираме да приложим „Айко“ в помощ на възрастните хора, страдащи от деменция, тъй като тя автоматично може да бъде свързвана с лекар или друг тип здравен работник„, признават от компанията. Поне засега обаче, това остава в сферата на бъдещите им планове.

текст: Митко Попов
снимки: Japan Today.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)