Роднински и семейни назначения в правителството "Близнашки"

Роднински и семейни назначения в правителството „Близнашки“

11 септември 2014

Роднински и семейни назначения изобилстват в политическите кабинети на министрите от служебното правителство, установи проверка на БГНЕС.

В първите дни от мандата си служебният вицепремиер и министър на правосъдието Христо Иванов назначи за главен секретар на Министерството на правосъдието Ивелина Николова, която е заемала този пост вече два пъти – при управлението на правосъдните министри Миглена Тачева и Маргарита Попова. Последната година Ивелина Николова е главен секретар на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ към Министерството на здравеопазването, като името й още присъства на сайта на институцията.

Само седмица след връщането на Николова в Министерството на правосъдието за съветник към политическия кабинет на вицепремиера Христо Иванов в Министерски съвет е назначен Георги Евгениев. От Министерство на правосъдието уточниха за БГНЕС, че Евгениев ще следи работата на държавните ведомства, за които Христо Иванов отговаря като вицепремиер. Георги Евгениев е с дългогодишен опит в държавната администрация. В мандата на ГЕРБ Евгениев работи в Топлофикация „София“, а преди това и в Комисията за защита на потребителите. По времето, в което Ивелина Николова е главен секретар на Министерство на правосъдието в мандата на министър Маргарита Попова – Евгениев е главен секретар на Централния регистър на особените залози, който е към правосъдното ведомство. В мандата на Тройната коалиция Георги Евгениев е служител на Държавния инспекторат към Министерството на държавната администрация и административна реформа. В правителството на НДСВ и ДПС Евгениев е главен секретар на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, а преди това е изпълняващ длъжността директор на Протокола на Министерството на външните работи. В периода 1985-2000 е служител на Министерство на отбраната, където отговаря за „тилови и медицински имущества“.

В обстойната биография на Евгениев, която от Министерството на правосъдието предоставиха на БГНЕС, не е посочено неговото семейно положение. Източници от „Дондуков“ 1 обаче потвърдиха, че настоящият главен секретар на Министерство на правосъдието Ивелина Николова и настоящият съветник в кабинета на вицепремиера и министър на правосъдието Георги Евгениев от години живеят на семейни начала. В декларацията пред Сметната палата за 2013 г. Ивелина Николова декларира, че притежава автомобил, закупен за 2500 лв. през 2010 г., както и банков кредит от 20 000 лв. Според декларацията Николова не притежава никакви недвижими имоти. Въпреки, че Николова и Евгениев се намират във „фактическо съпружеско съжителство“, от това трудно ще последват правни последици. Причината – „фактическото съжителство“ присъства в Закона за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, но доказването му е затруднено заради липсата на легално определение в Семейния кодекс. При обсъждането на промените в Кодекса преди пет години, народните представители „случайно“ пропускат уреждането на легалното определение за „фактическо съпружеско съжителство“. Вероятно е чисто съвпадение и факта, че по времето, в което текстовете се подготвят от Министерството на правосъдието, главен секретар на ведомството е именно Ивелина Николова.

Проверката на БГНЕС установи, че „роднинско“ назначение е извършено и в Министерството на външните работи. За съветник в политическия кабинет на министъра на външните работи Даниел Митов е назначена Десислава Димитрова-Прошкова. Съветникът на външния министър е съпруга на столичния общински съветник Прошко Прошков, който е бивш съпартиец на служебния министър на външните работи Даниел Митов в две партии – Демократи за силна България и Движение България на гражданите. От пресслужбата на Министерство на външните работи в продължение на три дни отказаха да отговорят на въпросите на БГНЕС – колко и кои са съветниците на външния министър. Накрая все пак потвърдиха, че Десислава Димитрова-Прошкова е назначена като съветник в политическия кабинет, но не уточниха какви са задълженията й.

За ръководител на медийния екип на Министерството на здравеопазването преди месец бе назначена Руслана Петрова, която е дъщеря на предишния служебен министър на здравеопазването и началник на Военно-медицинска академия проф. Николай Петров. Странното в случая е, че служебният здравен министър Мирослав Ненков се явява подчинен на бащата на новоназначената ПР-ка на министерството. В момента д-р Ненков е в отпуск като и.д. началник на реанимацията на ВМА. Самата Петрова има скромен професионален опит. Работила е около година в столичен вестник.

Преди десет дни стана известно, че за съветник в политическия кабинет на вицепремиера по еврофондовете Илияна Цанова е назначена Ива Йорданова, бивш член на ръководството на Движение България на гражданите. Назначението на Йорданова, която преди години стана известна с танцувалните си умения в „Шоуто на Слави“, доведе и до разкритието, че съветничката по въпросите на българите в чужбина на служебния вицепремиер е станала причина лидерът на СДС Божидар Лукарски да подаде молба за развод. В интервю за в-к „24 часа“ Лукарски обяви, че се е запознал с новата си любима покрай кампанията на Реформаторския блок за отминалите европейски избори и след развода си, смята да предложи брак на Йорданова.

снимка: offnews.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)