20150717_105633

Роженски събор 2016

15 юли 2016

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ и през 2016-та ще съчетае пъстротата на фолклорни изпълнения, експозиции на национални и регионални музеи, етнографски сбирки, изложение на занаяти, аромата на чевермета и традиционни ястия, изложения на месни и млечни храни от фермата и на селскостопанска и горска техника, конни атракции, народни веселби и нестинари.

20150717_115317

Роженските поляни тази година ще бъдат украсени с още по-голямо българско знаме, което ще е с размери 26 х 300 м. и обща площ 7 800 кв.м.
Над 400 групи от всички краища на страната ще се изявят в тазгодишното издание на Национален фолклорен конкурс „Рожен“, който ще се проведе на четири сцени.
В трите дни на Събора ще има индивидуални надигравания, исторически възстановки, а от 13,00 ч. всички присъстващи ще могат да се хванат на Голямото роженско хоро.

IMG_3069 IMG_3050

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2016 се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ и Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“, в партньорство с община Смолян и подкрепата на общините Чепеларе, Баните, Девин и на Министерство на туризма.
Роженският събор бе възстановен и обновен след 9-годишно прекъсване и се превърна в събитие №1 за 2015 г., посетено от над 350 000 души. Амбицията на организаторите е Съборът да се утвърди като най-мащабният форум на българския дух, традиции и фолклор.

IMG_3060

Възстановеният след дълга пауза Роженски събор миналата година се запомни и с километричните задръствания. За да се облекчи максимално пътуването на хилядите хора от цялата страна, тази година се въвеждат обходни пътища, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

В дните на събора тунелите по пътя Асеновград-Смолян ще бъдат нормално проходими, ремонтните дейности, които се извършват там в момента, ще прекъснат. Трафикът на товарните автомобили за Смолян ще бъде пренасочен през Кърджали – Ардино – Смолян и Кричим – Девин – Смолян. Препоръчва се на посетителите на събора, които идват от Пловдив, да минават по маршрута Кричим – Девин – Смолян, кв. „Устово” – с. Соколовци – с. Момчиловци – Роженски ливади.

IMG_3110

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)