Рожен събра България за 108-ми път

18 юли 2015

Роженските поляни не са случайно място. Не само, защото са част от митичните Родопи. Техните площи са приютявали параклиси на различни светии, включително и на Св. Панталеймон, чийто празник е на 27-ми юли. Малко след Освобождението, през 1898-ма, отец Ангел Инджов, свещеник в с. Соколовци, дава идея почитането на всички тези светии да се обедини в общ събор и призовава енориашите си това да се случва в деня на св. Панталеймон.

И не само това. Тези поляни са и място, през което, въпреки акта на Освобождение на България, е минавала нелепа граница, оставяща няколко от околните села във владенията на Османската империя.  Така Рожен се превръща в място, където веднъж в годината близки, роднини и приятели могат да споделят болка и радост. Родове се събират, сватби се вдигат, сълзи и вино се леят… Неусетно поколенията превръщат тези сбирки в традиция, организирайки родови и дружески срещи на родопчани – не само населяващи околността, но и изселени във вътрешността на страната.

Историята е дълга, но се пренасяме в днешни дни, когато огромно количество хора чакат с нетърпение отново или за пръв път да посетят събора след 9 годишното му прекъсване.

На поляната ни посреща огромен трибагреник, покриващ 5400 кв.м площ, а 400 гайди огласят местността, за да ни напомнят кои сме и каква сила крием в гените си. Припомниха ни го момчетата и момичетата от Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“, младото момиче от Нови Пазар, което се включи в състезанието по стрижба на овце с ножици и сподели, че животновъдството е нейната любов, неостаряващите веселяци от Тракийското дружество в Ивайловград и още много певци, танцьори, занаятчии, кулинари, туристи или просто БЪЛГАРИ.

Усетете и вие първия ден на Роженския събор с InLife.

автор: Калина Станева
оператор: Кунчо Поляшки
постпродукция: Николай Петров

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)