1512857189_513087_1512857311_noticia_normal

Роскон де Рейес (Roscón de Reyes)

08 януари 2019

Много българи нямат представа какво е Роскон де Рейес, но тези наши сънародници, които живеят в Испания и са опитали от него, знаят много добре. Роскон де Рейес е традиционен сладкиш, който е неизменна част от испанската трапеза по време на празниците. Той е във формата на голям геврек, разделен на две, като за пълнеж обикновено се използва сметана.

Необходими продукти:
яйца – 2 бр.
захар – 100 г
прясно мляко – 100 мл
краве масло – 125 г
мая – 25 г жива
брашно – 400 г
ром – 1 с.л.
портокалова вода – 2 с.л.
лимонова кора – от 1/2 лимон
портокалова кора – от 1/2 портокал
канела

За декорация:
захар
бадеми
захаросани плодове
жълтъци – за намазване
сметана – 500 мл

Вижте още: Пържени картофи по испански

Начин на приготвяне:
Сложете брашното на кухненския плот, направете кладенче и сложете всички продукти за тестото. Замесете меко тесто, оставете го на топло да удвои, утрои обема си. Поставете го в подходяща тавичка, застлана с хартия за печене. Покрийте с кърпа и оставете втори път да втаса. Готовия Роскон намажете с жълтъка, 1 с.л олио и 1 с.л прясно малко.
Поставете плодовете (като леко ги натиснете в тестото, но внимавайте, за да не спадне), поръсте с бадемите и със захарта. Печете в предварително загрята фурна на 170-180 градуса до готовност. Извадете и оставете да изстине напълно. Внимателно извадете готовия сладкиш. С помощта на голям нощ разрежете през половината. Разбийте сметаната с малко канела и захар. Напълнете шприц и шприцовайте целия долен блат. Затворете с горния и оставете в хладилника, за да стегне сметаната.

Снимка: As.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)