EU-Roaming

Роумингът със Западните Балкани поевтинява още от това лято

19 май 2018

От множеството политически изказвания и обещания по време на срещата на върха между ЕС и Западните Балкани в София най-възможно и бързо осъществимо изглежда това за по-евтини мобилни услуги. Европейската комисия обяви, че вече е в диалог с всички оператори, действащи в страните от региона, и е получила тяхното уверение, че ще обявят нови оферти на дребно за използването на данни на много по-ниски цени още през лятото на 2018 г. С колко по-ниски обаче в момента не е уточнено, а конкретни цени на дребно на роуминга между ЕС и Западните Балкани компаниите от бранша са представили пред ЕК за следващото лято – не повече от 0.7 евро/MB при използване на данни. В момента цените за разговор са между 2.99 лв. и 6.99 лв. на минута и 20-25 лв. на мегабайт за мобилен интернет.

Също така телекомите са обещали да въведат мерки срещу натрупването на високи сметки за всичките си клиенти, които са пропуснали да активират планове за роуминг.

Още през 2016 г. страните от Западните Балкани проведоха в Скопие първата по рода си дигитална среща, на която обсъдиха възможностите за сваляне на таксите за роуминг. След това по време на срещата на върха в Триест през юли 2017 г. ръководителите на Сърбия, Македония, Албания, Черна гора, Косово и Босна и Херцеговина одобриха цифровата интеграция като един от четирите компонента на многогодишния план за действие за регионалното икономическо пространство. А през февруари тази година ЕК обяви своята Цифрова програма за Западните Балкани.

Сега на форума в София лидерите на шестте страните от региона подписаха изявление за подкрепа на тази програма и се съгласиха да работят с Европейската комисия по създаването и провеждането на съвместен регулаторен диалог, който да подпомогне процесите на реформи в региона.

Самата комисия вече работи с регулаторните органи в страните и Органа на европейските регулатори в областта на електронните съобщения – BEREC, за провеждането на специално събитие през юни в полския град Гданск, където да бъдат представени основните идеи и работния план.

Като основен елемент от софийското изявление за подкрепа комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел определи пътната карта за намаляване на тарифите на роуминга. С нея се въвежда мониторинг за пазарите на едро и на дребно, така че да се оцени на място реалното намаление на тарифите. Той ще се извършва от BEREC и телекомуникационните регулатори на страните от Западните Балкани.


„Приветствам ангажимента на телекомуникационните оператори в региона да намалят роуминг тарифите за пакетите с данни за ЕС още от това лято. Ние гледаме напред и очакваме да видим как цените ще продължат да намаляват подобно на процеса в рамките на ЕС. Вярваме, че сътрудничеството ще подпомогне подготовката на законови процедури и регулаторна уредба за намаляване на тарифите за роуминг при гласова телефония и при кратките текстови съобщения от 2019 или 2020 г.“, заяви Габриел.]Какво прави България

През януари българското правителството утвърди меморандуми с Македония и със Сърбия за намаляване на международните тарифи за телекомуникационни услуги. В държавните документи се предвижда страните да насърчават мобилните оператори да постигнат конкретни споразумения помежду си, които да доведат до трайното намаляване на цените на услугите. През април бе подписано и тристранно споразумение за създаване на 5G инфраструктура по трасето Белград-Скопие-София.

 

Източник: Capital.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)