r-1024-768-rumen-radev-izbori-prezident

Румен Радев: Смятам, че партиите в Република Македония ще намерят диалога

29 април 2017

Ще настоявам ЕС да се ангажира повече с Република Македония. Смятам, че партиите в Република Македония ще намерят диалога, правилния път. Това заяви вчера президентът Румен Радев, предаде БГНЕС от авиобаза „Граф-Игнатиево“, където присъства на демонстративен полет на американски военен самолет Ф-35.

„Това не е начинът за управление на една държава.Недопустимо е парламентът да се превръща в бойна арена. Смятам, че партиите в Република Македония ще намерят диалога, правилния път. Повече диалог вместо противопоставяне. Република Македония няма друг изход“, каза държавният глава.

Той призова да се постъпи мъдро и национално отговорно, да се намери вярно решение на този проблем, който вече тревожи всички ни и не може да продължава така.

„Надявам се политиците в Република Македония да са си извлекли поуки и да сменят формулата на противопоставяне. Това не е решение“, заяви президентът Радев.

Той припомни, че на спешно съвещание, под ръководството на вицепремиера Стефан Янев, на което са присъствали още министърът на вътрешните работи и всички компетентни служби, обстановката е била задълбочено анализирана.

„Към момента за България няма заплахи и рискове, но ако така продължава, в никакъв случай това, което става в Република Македония, няма да допринася за стабилност. Напротив ще става все по-рисково и то все по-близо до нас. Така че в рамките на Евросъюза, НАТО и трябва да се търси решение“, каза българският президент.

Той предположи, че на срещата в Съвета на Европа, на която ще се обсъжда Брекзит, ще бъде засегната и темата за Македония.

„Вече имаше декларация за Западните Балкани на Съвета от 9 и 10 март. Ние вече изразихме ясна позиция и ще настояваме, както сме го правили досега, ЕС да се ангажира повече с Република Македония, с всички държави от Западните Балкани. Да има ясна перспектива за тяхното бъдеще и тяхното евентуално членство, когато разбира се бъдат изпълнени всички критерии“, подчерта президентът Радев.

снимка: netinfo.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)