bricsdef1(2)

Русия и Латинска Америка ще сринат долара при силен съюз

24 март 2015

Опитите на САЩ да задържат икономическото развитие на Русия и на страните от Латинска Америка само подтикват тези държави към създаване на алианс в търговската и научно-техническата сфера, който може да доведе до формиране на „наистина многополюсен световен ред” и в стратегическа перспектива до намаляване на значимостта на американския долар в световната икономика.

Мнението на икономиста Ариел Нойола Родригес съобщава агенция Sputnik. Така, според него, проектите за Евразийския съюз и Общия пазар на страните от Латинска Америка (Mercosur) се допълват един друг, превръщайки се във „важен механизъм за защита на суверенитета и развитието на многополюсен световен ред”. Родригес посочва, че глобалната рецесия, тенденциите за дефлация на пазара на енергийни ресурси, икономическият спад в Азия и икономическите санкции се използват от САЩ и ЕС единствено с цел усилване на натиска върху Русия и Венецуела. А това демонстрира “увеличаващата се нужда от укрепване на дипломатическите отношения между Русия и страните в Латинска Америка”.

Анализаторът също смята, че идеята на Евразийския съюз за контакт между страните от Азиатско-тихоокеанския регион и ЕС е загубила своята актуалност, заради блокадата, която страните от НАТО организираха срещу Русия. По думите на Родригес, „съществуващото стратегическо партньорство между Евразийския съюз и Mercosur в момента преследва две цели: “Първо, това е намаляване на присъствието на САЩ и ЕС в търговските и инвестиционните потоци. Освен това отношенията са насочени към ускоряването на световния процес на дедоларизация (понижаване на зависимостта на световната икономика от американския долар), като се използват национални валути за разплащане.“

снимка: jia.sipa.columbia.edu

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)