h_53062022

Русия и Турция подписаха споразумение за „Турски поток“

11 октомври 2016

Русия и Турция подписаха междуправителствено споразумение за изпълнение на проекта за газопровод под дъното на Черно море „Турски поток“, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Засега той е само за една от планираните четири тръби и тя ще захранва само турски потребители.

Договорът бе подписан от министрите на енергетиката на двете страни след преговори между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул.

Турция ще получи отстъпка от цената на руския газ.

„Обръщам внимание, че по този начин се движим към реализиране плановете на президента на Турция за създаване в страната на голям енергиен хъб“, заяви Путин.

Министърът на енергетиката Александър Новак обясни, че сухопътният участък от „Турски поток“ ще бъде собственост на турска компания, а морският – на руска. „Руската компания ще строи и притежава морския участък, сухопътният ще се владее за турските потребители от местна компания, най-вероятно от „Боташ“, цитира думите му ТАСС.

Това засяга първата от планираните 4 тръби. Страните са се разбрали засега за две, като за втората ще бъде създадено съвместно дружество, но дори и в този случай морският участък остава руски.
Точните параметри на втората тръба не са определени и не присъстват в подписания документ. Новак каза, че това е задача за преговори между „Газпром“ и „Боташ“, а „може да бъдат създадени и някакви дъщерни дружества“.

Алексей Милер, ръководителят на „Газпром“, каза, че капацитетът на всяка от тръбите трябва да е 15 млрд. и 750 млн. куб м газ годишно. Първата, за която има споразумение, ще е за турския пазар, а втората, по която тепърва ще се преговаря, е за пренос към европейския.

Съгласно документа, морските участъци трябва да бъдат готови до декември 2019г.

Двете страни се договориха още за ускоряване на проекта за построяване от Русия в Турция на атомната електроцентрала „Аккую“.

Турските плодове и зеленчуци ще бъдат допуснати до руския пазар, съобщи Путин след края на срещата.

Още не е публикуван текстът на споразумението за връщането на турски плодове на руския пазар, но Путин каза, че става дума за „цитрусови и плодове с костилки“, като например праскови, сливи и др. По думите му през миналата година продажбите в Русия на тези групи са били за около 500 милиона долара.

снимка: neweurope.eu

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)