Russia-Olivier-Salad-trio-side

Руската салата всъщност е френска

14 юли 2016

Когато у нас стане въпрос за Русия, в ума на мнозина се появяват картини на тежки виелици, няколко метрови снежни преспи, много мъже, които пият много водка и не на последно място – мезят с едноименната руска салата. Затова ще ви разкажем малко повече за нея в стремежа си да обясним, че тя не е точно „руска“.

Да, тази салата е направена по оригиналната си рецепта за първи път в Русия. Но от главния готвач на ресторант „Ермитаж“ – Люсиен Оливие, който е чист французин. Годината е 1860, а оригиналните продукти за обичаното мезе нямат нищо общо с познатите ни днес. Автентичната руска салата включва месото от два фазана, един телешки език, 25 рака, 100 грама черен хайвер, 5 варени яйца, 200 грама маринована соя, 200 грама кисели и 2 пресни краставици, балсамов оцет и зехтин.

Ресторант "Ермитаж" в Москва

Ресторант „Ермитаж“ в Москва

В годините след създаването на оригиналната рецепта Люсиен Оливие жъне огромна популярност с вкусния ордьовър, затова и ревниво пази в тайна вида на съставките и съотношението между тях. Не се поддава на опитите на мнозина да откупят рецептата, въпреки щедрите им финансови предложения. Но както във всяко историческо събите, така и тук се появява предател – в лицето на доверения на Оливие помощник готвач Иван Иванов. След като дълго време руснакът опитва да открадне и разгадае списъкът за приготвяне на руската салата, най-сетне го озарява план. Успява да подреди събитията така, че майсторът да бъде извикан по спешност точно в момент на приготвяне на блюдото, а Иванов разглежда всичко останало на готварския плот на Оливие. Така с малки пропуски сглабя цялостната рецепта.

Некоректният помощник бързо се оттегля от службата си в „Ермитаж“ и отваря собствен ресторант, като кръщава салатата „Столична“, защото заведението се намира в Москва. Високопоставени личности, които са опитвали оригиналната версия и тази на Иванов споделят, че във вкусовете на двата кулинарни шедьовъра има разлика, като тя е в полза на френския готвач. Иванов обаче не устоява на примамливите предложения да продаде списъка със съставките и начина на приготвяне на мезето и през следващите десетилетия то се появява на много места в много различни варианти.

С настъпването на Октомврийската революция и гражданската война „братушките“ са в криза. Съответно любимият авер на водката вече не може да се прави с така скъпи продукти, както се е приготвял досега. Луксозните меса се заменят от евтини колбаси, балсамовия оцет и зехтина – от майонеза, соята – от грах, каперсите – от кубчета моркови и варени картофи. Чак след тази деформация салатата наистина става руска.

Днес висококалоричният ордьовър е предпочитан не само в територията на трансчерноморската ни граница, но и в страни като Франция (откъдето де факто и идва), Италия, Испания, Белгия. С добавен булгур пък е едно от любимите предястия, традиционни за иранската кухня. Множеството деформации и иновации, които е претърпяла рецептата водят до над 3 000 нейни варианта, записани в кулинарните книги. Основни продукти са варените яйца, месото, киселите краставички, към които се прибавя още домат, морков, рендосана ряпа, горчица, грах, броколи, царевица, картофи, печени чушки.

Парадоксален е фактът, че салата, позната у нас като Руска се нарича Френска в Русия. Във Франция пък са я кръстили на името на нейния създател – салата Оливие. В Италия я наричат просто Тежка Източна, докато за испанците е Бедняшка. А пред всяка домакиня рецептата поставя атрактивното предизвикателство да бъде обогатена според вкуса и предпочитанията, така че да трогне компанията с нещо ново, различно и апетитно.

Ето и една от нейните безкрайни разновидности:

Необходими продукти:
картофи – 1/2 кг, сварени
моркови – 2 – 3 броя от туршия
кисели краставички – около 1/2 буркан
грах – 1 буркан
яйца – 4 броя, сварени
колбас – 300 г телешки салам
майонеза – 2 – 3 кутийки
орехи – 1/2 ч.ч.
сол

Начин на приготвяне:
Нарежете всички продукти на ситни кубчета. Овкусете със сол, прибавете орехите и разбъркайте с майонезата. Оставете в хладилник за около половин час и поднесете.

снимки: 196flavors.com, wikipedia.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)