патриарх-кирил

Руският патриарх Кирил пристига в България

02 март 2018

На тридневно посещение в България днес пристига църковна делегация, водена от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил. Посещението на руския патриарх е по покана на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и на Светия синод на Българската православна църква по повод 140 години от Освобождението на България от турско робство.

Патриарх Кирил и водената от него църковна делегация ще бъдат посрещнати на Летище София от вицепрезидента Илияна Йотова, както и от Старозагорския митрополит Киприан, Русенския митрополит Наум, Врачанския митрополит Григорий, Мелнишкия епископ Герасим и архимандрит Василий. След това руският патриарх и водената от него делегация ще имат официална среща с патриарх Неофит и с митрополитите от Светия синод на Българската православна църква.

В събота, 3 март, от 10.00 часа двамата патриарси ще посетят храм-паметника „Рождество Христово” в град Шипка. Те ще отслужат благодарствен молебен. Слово там ще произнесе патриарх Неофит. След това на връх Шипка започва церемония, последвана от заупокойна молитва в памет на загиналите воини от всички националности за Освобождението на България. Предвидени са слова на руския патриарх Кирил, на президента Румен Радев и на кмета на Казанлък Галина Стоянова. На 3 март патриарх Кирил и патриарх Неофит ще присъстват на тържествената церемония (заря-проверка) по повод Националния празник на България.

На 4 март, неделя ще бъде отслужена божествена света литургия от руския патриарх Кирил, българския патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод.

снимка: rusofili.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)