Ръководител полети – професия за хора, здраво стъпили на земята

06 октомври 2017

Кое малко момченце поне за малко не си е мечатало да стане пилот или най-малкото да се опита да полети? Целият този свят на самолетите и въздушното движение, в детските (а и не само) очи винаги е изглеждал като нещо магично и сякаш…недостижимо. Оказва се, че професията „ръководител полети“, която датира от 50-те години на миналия век, е също толкова важна за успешното въздухоплаване, колкото и работата на пилотите, които управляват самолетите.  Една професия с тадиции, но и с огромно бъдеще, особено за територията на България, където с всяка изминала година, въздушният трафик се увеличава.

TON_4360

За да придобиете правото да упражнявате професията „Ръководител на полети“ (РП), е необходимо да отговаряте на определени изисквания, да преминете отделните етапи на подбора и да завършите успешно професионалното обучение за длъжността. В случай че нямате някои от необходимите сертификати за владеене на английски език, ДП РВД ще Ви осигури безплатно провеждане на входящ тест по английски език за определяне на ниво на владеене на езика. 

TON_4390
След още няколко етапа, кандидатите минават и медицински преглед. Изисква се отлично здравословно състояние, което се проверява чрез специални медицински прегледи и покриване на определени изисквания за медицинска годност клас 3 без ограничения. Поради естеството на работата, изключително строги са изискванията към зрението и слуха. Не се допуска кандидатите да имат диабет, епилепсия, сърдечни болести, психични разстройства, наркотична зависимост и др.
Всъщност нищо не е по-голямо и по-високо от мечтите. За това – действайте!

репортер: Калина Станева
оператор: Иван Цвятков
постпродукция: Деян Дяков
фотограф: Антон Хариев

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)