
Бурата е вид прясно италианско сирене, което се приготвя от моцарела и сметана. Това сирене обикновено е вързано като кесия. Външната обвивка е моцарела, а сърцевината е кремообразна млечна сметана. Бурата е меко и нежно сирене, което буквално се топи в устата. Най-добре е да се консумира прясно до около 24 часа след приготвянето му. Името на това сирене произлиза от италианското “burro”, което означава масло. Счита се, че за първи път е приготвено между 1900 и 1920 година. Бурата е типично сирене за областта Пулия.
Сирене бурата е подходящо за салати, за брускети. Може да се комбинира с прошуто или свежи домати и качествен зехтин.
Ето и днешното ни предложение а бурата:
Необходими продукти:
- 2 тиквички
- 1 топка сирене бурата
- 1 скилидка чесън
- 2-3 стръка пресен риган
- 1/2 лимон, кората и сока
- 2-3 с.л. зехтин
- щипка хималайска сол
- щипка едро смлян лют червен пипер
Начин на приготвяне:
Измийте тиквичките и ги нарежете по дължина на тънки ленти.
Загрейте скара или грил тиган и изпечете тиквичките от всяка страна.
Пригответе дресинг от лимоновия сок, зехтина, настърганата лимонова кора, солта и лютия червен пипер.
Прехвърлете готовите тиквички в подходяща купа, накъсайте сиренето бурата на едри късове, поръсете с листата риган.
Накрая овкусете салатата с готовия дресинг.
Още по темата
-
Щрудел с тиква и канела
In TASTEДнес ще ви предложим една вариация на традициония тиквеник, познат от родната ни кухня. Всъщност ...
-
Коктейл „Атомна диня“
In TASTEНе, нека името на този коктейл да не ви плаши! Макар че, лично ние, екипът ...
-
Баварска сватба полага традициите на Октоберфест
In EVENTSКрасивата немска провинция Бавария дава на света не само прочутите коли, но и едно събитие, ...
-
Веган сандвич с авокадо
In TASTEСлед като няма да консумираме нищо с животински произход – значи няма! Голяма воля се ...
Остави своя коментар през Facebook