Георги Божилов

Салон на галериите представи “Георги Божилов-Слона: Ретроспективно”

25 април 2015

Националният дворец на културата (НДК) събра творци, колекционери и ценители на изобразителното изкуство, дошли от цялата страна, за да покажат творбите си в първото издание на амбициозния проект “САЛОН НА ГАЛЕРИИТЕ”.

За първи път в България над 30 галерии, творби на над 100 български и чужди автори, както и уникална “Творческа борса” за млади таланти се събират на едно място в рамките на дебютното издание на “САЛОН НА ГАЛЕРИИТЕ”, организирано от НДК в периода 23 – 27 април 2015 г. и подкрепено от Министерство на културата, Столична община, Нов български университет (НБУ) и Съюза на българските художници (СБХ).

DPP_0054

“САЛОН НА ГАЛЕРИИТЕ” е най-новият амбициозен проект на НДК в областта на визуалните изкуства, като до 27 април, зала 6 и прилежащите фойета на Двореца ще бъдат дом на изключителни творби и колекции на много общински и частни художествени галерии. А посетителите ще могат да закупят изложените творби, които пристигнаха от всички краища на страната.

Особено любопитно е представянето на творбите на интересни творци, които не сме свикнали да виждаме често: Петко Клисуров, Иван Енчев, Захари Желев, Дечко Узунов, Иван Пенков, Иван Милев и др.

Любопитна за публиката и критиците е и срещата с автори – типични представители на регионите: Стефан Георгов и Любен Гайдаров (ХГ в Перник), Василка Монева (съвременен автор от Русенската художествена галерия), Донка Константинова (ХГ Сливен) и др.

Принос в културния живот на столицата e и камерната експозиция на British Council, които са част от “САЛОН НА ГАЛЕРИИТЕ”. Те показват оригинали от сюрреалиста Пол Неш – един от модернистите на английското изкуство и Уолтър Сикърд, който е част от авангардистите на ХХ век.

Посетителите ще могат да се насладят и на произведения (фламандска и немска живопис) от колекцията на Галерия UniArt на НБУ, както и на произведения на големия български художник Иван Кирков.

Списъкът с участващите галерии е солиден, а в него изпъкват общинските художествените галерии в Сливен, Перник, Казанлък и Русе, както и частни галерии от София, Варна, Пловдив, Пазарджик, Велико Търново и Горна Оряховица. Съюзът на българските художници също ще представи творби от собствения си фонд.

Основен акцент в престижното събитие е изложбата “Георги Божилов-Слона (1935-2001): Ретроспективно”. С тази експозиция, за първи път НДК, съвместно с Нов български университет, чрез Център за Българо-европейски културни диалози, прави опит да събере и покаже в ретроспективна линия едни от значимите творби на художника.

DPP_0011

DPP_0017

Живописно съвършенство, пейзаж от символи и свят на безпогрешно разпознаваеми абстрактни произведения изгради първата по рода си ретроспективна изложба, посветена на 80-годишнината на Георги Божилов – Слона.

В рамките на Първия Салон на галериите в НДК експозицията, подредена от изкуствоведа и изследовател на Георги Божилов, Анжела Данева, показва едни от най-значимите творби на художника.

Експозицията разказва за различните творчески десетилетия на художника, изпълнени с търсения, избистряне на идеи и отстояване на личен светоглед. От творчеството, което публиката безспорно разпознава, личи както не само колко съсредоточен и внимателен е Божилов, но и неговия спокоен характер. В юбилейната изложба оживяват не само градски пейзажи и фигурални линии, но и портрети на големи български творци като Крикор Азарян и Катя Паскалева.

DPP_0048

DPP_0053

В историята на българско изкуство от втората половина на ХХ в. името на художника Георги Божилов – Слона заема предни позиции. Неговите произведения десетилетия наред привличат с изискан колорит, хармония по отношение на композицията, последователност в избраните теми и следваните от твореца пластични принципи, както и тяхната независимост от конюнктурната рамка на времето.

Още през годината на дипломирането си художникът участва в Първото младежко биенале в Париж, където произведенията му са забелязани и коментирани положително от френската критика. Георги Божилов взима участие във всички по-важни изложби с национално значение, организирани у нас и по света. Художникът е удостоен с ордените „Народна Република България“ II-ра степен и орден “ Св. Св. Кирил и Методий“ I-ва степен, за принос в развитието на културата и изкуството в България.

Георги Божилов умира в Бургас след тежка автомобилна катастрофа на 30 май 2001 г. След смъртта му в Пловдив са открити къща – музей и фондация, които носят неговото име. Голяма част от живописното творчество на художника днес се намира в Национален музеен комплекс – София, в Софийската градска художествена галерия, къща – музей „Атанас Кръстев“ и в художествените галерии в Пловдив, Сливен, Търговище, Стара Загора, Казанлък, Созопол, Бургас, Плевен и др. Картините му са притежание на редица колекционери у нас и в чужбина.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)