20191226.princ.post

Самотно детство, скандален развод и акварели: най-интересното за живота на принц Чарлз

03 януари 2020

71 годишният принц Чарлз — фигура, едновременно популярна и нееднозначна. Наследникът на престола през целия си живот се намира в центъра на вниманието и мнението на британците за него не веднъж се е променяло в годините.  И сега е така – докато едни възхваляват сина на кралица Елизабет II и принц Филип, други откровено заявяват, че не искат да видят Чарлз крал на Англия.

Синът на Елизабет и Филип се появява на този свят една година след сватбата - на 14 ноември 1948 година. Момчето се ражда в Бъкингамския дворец и в чест на рождението му прогърмяли 41 артилерийски залпа, а камбаните на Уестминстърското абатства звъняли цели 500 пъти.

Королева Елизавета II, принцы Филипп и Чарльз

След месец Кентърбърийският архиепископ кръстил детето и кръстница станала неговата леля – принцеса Маргарет. Елизабет кърмила сина си два месеца, после престанала поради заболяване.  От този момент бебето останало без майка, която бързо се върнала към задълженията си на принцеса.

Королева Елизавета II, принцы Филипп и Чарльз

Съпругът й Филип  малко участвал във възпитанието на сина си: бил изпратен на служба в Малта. Вярно е, обаче, че когато се връща в Англия и момчето вече е пораснало, между тях се установява топъл контакт и връзка. Филип учил сина си на риболов и лов, учил го да плува в басейна на двореца. Биографите пишат, че вече във зряла възраст Чарлз признава: “ между мен и баща ми винаги е имало дистанция“. Филип считал сина си за твърде мек и се старал да възпитава строго детето, за да стане по-решителен и мъжествен.

Принцы Филипп и Чарльз

Извън това, Филип, известен с обидните си шеги и черния хумор, считал, че сестрата на Чарлз – Анна е истински уверена и открита, лесно отговаряла на остроумията на баща си.

Принц Филипп и королева Елизавета II с детьми, Чарльзом и Анной

Отношенията на порастналия принц с майка му също не могат да се нарекат идеални. Казват, че  Елизабет  често демонстрирала „ако не равнодушие, то определено дистанция“. Възкачвайки се на кралския престол, на нея вече съвсем не й оставало време за сина.

Королева Елизавета II и принц Чарльз

Разказват  как, връщайки се от дълго пътуване, кралят и кралицата приветствали пет годишния Чарлз и три годишната Анна с ръкостискане. Бившият личен секретар на Елизабет Мартин Чартерис казва: „мисля, че Чарлз никога не си е представял някога какви трябва да са нормалните взаимоотношения между майка и син“.  Малкият принц бил близък с баба си и той бил в нейната резиденция, когато родителите му пътували.

Королева Елизавета, принц Чарльз и принцесса Маргарет

Училищни проблеми
Започвайки на пет години обучение, Чарлз получал частно образование под ръководството на своята гувернантка Катрин Пиблс. После записали момчето в едно от най-добрите училища в Лондон. Имал успехи в четенето и писането, но математиката така и не му се отдавала. Интересни му били предмети като музика, рисуване и изкуство. Това не се харесвало на родителите му.

Принц Чарльз

Затова преместили детето в друго училище – в Хемпшир. Чарлз тогава бил на 9 години и родителите му смятали, че за него е важно да расте с връстниците си на пансион. За Чарлз се оказало трудно да се приобщи към връстниците си – все пак го приемали като член на кралското семейство и страняли от него, дразнели го. Принцът се чувствал много самотно и се затворил в себе си. Освен това често боледувал и не постигал успехи в спорта. Дори в ездата, на която го научила майка му още като малък, сестра му Анна била доста по-добра. Момчето нямало смелост и увереност.

Принц Чарльз

Колкото и да е странно, срамежливото момче се чувствало най-добре на сцена, увличал се по училищните постановки и активно участвал в тях. Това му дало предимство в последствие, заставайки през широка аудитория.

След училище, когато бил на 14 години, принцът заминал за Шотландия — в колежа за момчета Гордонстоун, който преди години  завършил и принц Филип. Петгодишното си обучение там Чарлз ще определи по-късно като  „затворническо заточение“ и „абсолютен ад“.

Принц Чарльз

Условията действително можели да се нарекат жестоки: прозорците в стаята трябвало да са отворени по всяко време на годината, а учениците трябвало да са по къси шорти. Всяка сутрин тичали преди закуска, а после вземали леден душ. Отношенията с връстниците му и в това училище не били гладки. Много от момчетата не искали да дружат с него. Чарлз предпочитал да игнорира обидите, не влизал в конфликти и не се оплаквал.

Принц Чарльз в Гордонстоуне
Принц Чарльз

Чарлз участвал по задължение в спортни състезания, но не бил добър. Но именно едно състезание по поло се превърнало в преломен момент в живота му: на състезание в Уиндзор 22 годишния Чарлз видял и се влюбил от пръв поглед в 23 годишната Камила Шанд. Девойката пристъпила към принца и му прошепнала:

“ Нали знаете, че моята прапрабаба е била любовница на Вашия прапрадядо. Така, че между нас има много общи неща!“.

Принц Чарльз и Камилла Паркер-Боулз

По друга информация – запознала ги обща приятелка. В една от кралските биографии пише:

Чарлз харесал как Камила се усмихва – едновременно с очите и с трапчинките. Тя се смеела на всяка шега, която разсмивала и него. Той бил очарован и с нетърпение чакал всяка среща с нея.

Принц Чарльз и Камилла Паркер-Боулз

Между тях започнала романтична история, но година след срещата им, Чарлз постъпил във флота. Когато се завърнал след 8 месеца, девойката вече била сгодена за лейтенанта от британската армия Ендрю Паркър-Боулс.

Эндрю и Камилла Паркер-Боулз

През 1973 г. Едуард и Камила вдигнали сватба. Тя очевидно била много доволна от този брак. Бившата съученичка на Камила, актрисата Линн Редгрейв, казва:

Да си намери богат мъж беше нейната главна цел. Камила искаше от живота удоволствия и считаше, че брака с богат мъж ще й осигури това.

Самата Камила, макар и възпитавана в маниерите на висшето общество, не била аристократка. Вместо това се сдобила с репутацията на непостоянна – сменила няколко любовника.

Камилла Паркер-Боулз с отцом Брюсом Шандом

Как реагирал на сватбата влюбения Чарлз? По думите на биографите – това още повече разпалило чувствата му към нея. Той продължил да общува с нея приятелски. В този период британската преса обявила вероятната кандидатка за жена на принца -  принцесата на Люксембург Мари Астрид. Вестник Daily Express дори излязъл с громкото заглавие „Чарлз ще се жени за Астрид“. Но тази информация се оказала просто слух.

Принц Чарльз

През  1977 г. принца се запознал с 16 годишната Даяна Спенсър, произхождаща от един от най-старите британски аристократични родове.  Интересното е, че по това време той се срещал със сестрата на Даяна – Сара. Тя всъщност ги запознала. Принцът си спомня, че веднага му харесал жизнерадостния нрав на Даяна.

Принц Чарльз и принцесса Диана

Романът не започнал веднага, а след 3 години. През февруари  1981 г. принцът поискал ръката на Даяна Спенсър и тя приела. В пресата дори се пише, че предложението станало в градината на дома на Камила и Ендрю Паркър-Боулс. Не  е тайна, че бившите влюбени се движели в едно и също обкръжение.

Принцесса Диана и принц Чарльз

Сватбата се състояла на  29 юли и била гледана от близо  750 милиона зрители от цял свят.  По-късно в статия на The New Yorker ще прочетем:

Той се боеше да се ожени за лейди Даяна Спенсър — 12 години по-млада от него, която освен всичко той не обичал и даже не познавал добре. Но той изпълнил дълга си към страната и семейството си.

Даяна още от самото начало ревнувала много Чарлз, защото Камила непрекъснато се навъртала около него. Чарлз от своя страна не скривал, че  „част от него винаги ще принадлежи на  Камила“.

Принц Чарльз и принцесса Диана

Даяна и Чарлз отпразнували 10 години от сватбата си, но скандалите започнали. През 1992 година били публикувани телефонни разговори на принца с Камила. Записите не оставили съмнение, че между тях отново има страстен роман.  Многочислените почитатели на принцеса Даяна се опълчили срещу неверния съпруг.

Принц Чарльз и принцесса Диана с детьми: принцами Уильямом и Гарри

След месец бил обявен развода. Принц Уилям тогава бил на 10 години, а Хари – на 8. За първи път през 1994 година Чарлз говори за раздялата си с Даяна. По неговите думи – бил верен на жена си, докато не разбрал, че отношенията им са „безвъзвратно разрушени“.  На въпроса за Камила,  наследникът на  престола отговорил:

С Мисис Паркър-Боулс сме добри приятели. Имам много приятели – в това ми провървя.

Принцесса Диана и принц Чарльз

Камила се развежда с мъжа си през 1995 год. Разводът на Чарлз и Даяна бе официално обявен през август 1996 година.  След година принцесата загина трагично в катастрофа в Париж. През 1998 г. , както ще отбележи британската преса, „започнала натрапчива кампания по представянето на Камила на публиката“. В началото на следващата година двамата вече се появяват заедно на светски събития.

Камилла Паркер-Боулз и принц Чарльз

През 2000-та година Камила вече стои редом до Принца на тържествата в чест на 60-тата годишнина на краля на Гърция. Публиката разбира, че Камила вече е официално приета в семейството.

Камилла Паркер-Боулз и принц Чарльз

Обществото сравнително спокойно започнало да приема връзката им и през април 2005 г.  Чарлз и Камила сключват законен брак. Тя получава титлата херцогиня на Корнуел. При встъпване на Чарлз на трона, тя ще носи титлата принцеса-консорта.

Принц Чарльз и Камилла Паркер-Боулз
Принц Чарльз и Камилла Паркер-Боулз

В обкръжението на принца говорят, че брака му е щастлив. Камила оказала чудесно въздействие върху него – заедно пътешестват по света, сега са щастливи, освободени от предразсъдъци и уверени, както никога преди. 

Принц Чарльз и Камилла Паркер-Боулз

Какви са задълженията на Чарлз и как минава ежедневието му? Значителна част от времето си той е ангажиран с благотворителност.  Принц Чарлз оглавява 14 благотворителни фондове и организации и още множество организации, които са под негов патронаж.

Принц Чарльз и Камилла Паркер-Боулз

Официалните визити и всевъзможни срещи също влизат във задълженията му.  Само във Великобритания, двамата с Камила посещават десетки градове. В свободното си време Чарлз рисува акварели, продължавайки своеобразната традиция на британските монарси.  В неговата резиденция Хайгроув даже има магазин, където могат да бъдат купени негови творби.

Принц Чарльз

Преди няколко години 130 творби на Чарлз бяха представени пред публиката в онлайн галерия. Общественността признава, че принца има талант, независимо, че критиката е строга към него.

По данни на www.spletnik.ru

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)