Само Ения и времето знаят

17 май 2017

На 17 май рожден ден празнува популярната певица Ения. Родена през 1961 година в Гуийдор, Ирландия, тя се превръща в най-продавания солов изпълнител в своята страна за всички времена. Ения е родена в Гуийдор, графство Донигал, в северозападната част на Ирландия, където прекарва детството си. В семейството си, състоящо се от ирландски католици, Ения е шестото от общо девет деца. Родният ѝ език е ирландският, а по-точно – ълстърският му диалект. Баба ѝ и дядо ѝ са били в група, която е обикаляла Ирландия, а баща ѝ е бил в групата Slieve Foy Band, преди да отвори „Таверната на Лео“ в родния ѝ град, а майка ѝ е участвала в танцова група и по-късно преподава музика в местното училище на Гуийдор. От ранна възраст Ения участва в семейни комедийни постановки, които се провеждат в местния театър. Пее със своите роднини в хора на майка си към Католическата църква „Света Богородица“ в Дерибег. Учи в Милфорд и след това се премества да учи музика в колеж, за да осъществи мечтата си да стане пианистка.

Ения има 4 братя и 4 сестри, като някои от тях формират групата An Clann As Dobhar през 1968 година. По-късно променят името на Кланад през 70-те. През 80-те години Ения работи с групата като пианистка и беквокал за албума Crann Úll (1980), въпреки че все още не е член на групата. Едва следващата година се появява на корицата на следващия ѝ албум Fuaim. Същата година младата певица се присъединява към групата Ragairne на солистката от Алтан, Маред Ни Уини. През 1982 продуцентът и мениджър Ники Раян напуска Кланад и Ения се присъединява, за да започне соло кариерата си, създавайки свое собствено звукозаписно студио на име Aigle.

През септември 2015 година кратък откъс от нова песен е пуснат на официалния уебсайт на певицата. На 7 октомври същата година BBC Radio 2 съобщава на стената на страницата си във Фейсбук, че първият сингъл от предстоящия албум се казва Echoes in Rain и че премиерата му ще бъде следващата сутрин в радиошоуто. След премиерата на песента е качен видеоклип с вървящ текст и веднага след това песента става достъпна в iTunes и Spotify. Официалният видеоклип на песента е пуснат на датата на издаването на албума – 20 ноември 2015. В официалния форум за Ения – Unity – е публикуван списъкът с песни, придружен от съобщение, че луксозната версия ще съдържа три допълнителни песни.

Ения / снимка: fanart.tv

Ения / снимка: fanart.tv

Песента So I Could Find My Way е пусната в официалния YouTube канал на певицата на 30 октомври, а видеоклипът към него – на 6 ноември. Това е първото изпълнение на Ения от февруари 2009 насам, предшествано от това на My! My! Time Flies! в ирландското токшоу The Late Late Show за промоцията на предния ѝ албум And Winter Came… На 13 ноември вторият сингъл от албума – Even in the Shadows, е пуснат по радиата в шоуто на Кен Брус – BBC Radio 2, а по-късно същия следобед е достъпен дигитално.

В седмиците преди издаването на албума, в официалните профили на Ения в социалните мрежи са публикувани интервюта със самата нея и текстописката ѝ Рома Раян, ексклузивни снимки зад кулисите на видеоклиповете, текстове към песните и информация относно издаването на албума в iTunes. За първи път социалните медии промотират музиката на Ения и дават възможност на почитателите ѝ да се запознаят предварително със събитията около новия албум.

Досега има спечелени 4 награди „Грами“ и 7 пъти е печелила Световните музикални награди. Гласът й е мецосопран. В своята кариера има издадени 9 самостоятелни албума, които са продадени в около 75 милиона копия. Пяла е на общо 10 езика.

по материали на: bg.wikipedia.org, dnes.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)