Бягащ спортист

Само 7% от българите спортуват, децата с наднормено тегло се увеличават

30 април 2019

Едва 7% от българите се занимават редовно със спорт и физическа активност, по данни на „Евробарометър“. В същото време нивата на затлъстяване в страната нарастват, като този проблем започва все по-сериозно да застрашава и децата в училищна възраст.

Според статистическата агенция, равнищата на наднормено тегло и затлъстяване сред младежите са се повишили с две трети в периодите 2005—2006 г. и 2013—2014 г. и са достигнали 20%. Макар че този показател се запазва нисък сред момичетата (12%), затлъстяването сред момчетата е третото най-високо в ЕС (след Малта и Гърция) и достига 28%.

Дете яде Fast Food

„Физическата активност, в т.ч. физическите упражнения и спортът са най-добрият начин за постигане на добро физическо и психическо здраве, и помагат за справяне с наднорменото тегло и затлъстяването. Те играят важна роля за предотвратяване и на други здравословни проблеми. Освен индивидуалните ползи за здравето, съществуват доказателства за положителни преки и косвени икономически ефекти от заниманията със спорт или физическа активност“, коментират от Представителството на Европейската комисия в България.

За да насърчи спорта сред най-младите и да им помогне да избегнат здравословни проблеми, Представителството на Европейската комисия отново предприема конкретни действия, част от които е маратонът RUN4EU. Второто издание на безплатното щафетно бягане за ученици и училищни отбори ще се проведе на 12 май (неделя) в София.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)