IMGP8777

Санта Мария дел Фиоре – най-прочутият катедрален купол!

03 април 2016

Силуетът на Флоренция има своята безпогрешна разпознаваемост. И тя се дължи на една Средновековна забележителност, която се разчита от всеки ъгъл и хълм в околностите –  Катедралата Санта Мария дел Фиоре. Нейният силует е запазен знак на Флоренция.

12910818_471463013052853_1866997169_n

Тя е уникална със своите характеристики и имена на велики личности, оставили креативността си в съграждането й. Четвърта по големина в света, Санта Мария дел Фиоре е толкова впечатляваща на живо, че буквално дъхът ти спира. Дуомото във Флоренция е един от най-значимите архитектурни шедьоври в света. Строена е близо 6 века от майстори като Арнолфо ди Камбио (първият й архитект, в края на XIII в.), Джото (проектирал камбанарията), Франческо Таленти, Алберто Арналди, Андреа Орканя. Последно е завършена зрелищната й фасада – едва през втората половина на XIX в.

IMGP8651

IMGP8653

12919236_471466693052485_937439442_n

IMGP8647

Интересното е, че куполът, проектиран от Филипо Брунелески, е издигнат без поддържащо скеле. Той измисля начин как камъните на арките сами да се поддържат по време на строежа. По-късно Микеланджело използва същата идея за издигане на още по-големият купол на базиликата Свети Петър в Рим. От където и да се опита човек  да снима катедралата, не може да я обхване цялата.

IMGP8644

Най-известната част от катедралата – нейният купол, е проектиран от Филипо Брунелески след оспорван конкурс в конкуренцията на Лоренцо Гиберти – друг гений на Ренесанса. Брунелески заимства идеята за изграждането му от този на Пантеона в Рим. Той на практика построява един в друг два взаимно поддържащи се купола. Тухлите на своеобразния вътрешния купол при зидането били подредени зигзагообразно, за да се застъпват и крепят. Били използвани 4 милиона тухли, тежащи общо около 1500 тона. Идеята на Брунелески, доразвита от великия Микеланджело Буонароти, ще добие най-завършения си вид в купола на най-големия и значим за католическите христиани храм – базиликата „Св. Петър“ в Рим.

IMGP8592

Камбанарията на Джото, която е част от нея, също се издига величествено и показва неустоимото стремление на човек към Господ, към небесата и висините на духа. Облицована с бял, розов и зелен мрамор, прорязани от резба и безброй скулпторни елементи и групи, Катедралата Санта Мария дел Фиоре поднася невероятно средновековно представление. Всъщност, Джото успява да завърши едва първия й основен „етаж“. По-нагоре работата е продължена от Андреа Пизано, който си позволява да промени първоначалния замисъл на Джото и добавя пиластри и ниши със статуи на светци. Следващият майстор на кампанилата е не по-малко известният Франческо Таленти, който пък включва прозорците.

IMGP8610

Както в много от католическите храмове, интериорът е по-малко фрапантен от екстериора. Повечето стени са бели, за да се докаже вероятно, че гениалността е в простите неща.  Белите стени са прекрасен фон, за да изпъкнат шедьоврите, които Санта Мария дел Фиоре крие в себе си часовникът на Паоло Учело, който работи изключително точно от 1443 г. до днес, никога не е сверяван и безотказно показва каноничните часове, започвайки от първия час след залез слънце;

IMGP8611

IMGP8612

най-прочутият портрет на Данте Алигиери с неговата „Божествена комедия“, дело на Доменико ди Микелино и…

IMGP8620

Най-впечатляващото – отново куполът, но този път погледнат от вътре. Изрисуван основно от Джорджо Вазари и завършен след смъртта му от негов ученик, той осветява с краските си цялата катедрала. Пресъздавайки сцените на Страшния съд, фреските са едни от най-силните творения на Ренесанса.

IMGP8621

IMGP8623

Дуомо Флоренция е повече от Катедрала! Тя е живата история на Ренесанса, която ни кара и днес да стоим в захлас и да се чудим с часове как е било възможно всичко това да се сътвори от човешката ръка!

текст и снимки: Валерия Сименова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)