IMGP5362-880x583

Сан Ремо – Ривиера, музика, цветя и много… Италия

16 юли 2020

Спомняте ли си за така прочутия песенен фестивал Сан Ремо? От малкото „западни” фестивали, които можехме да гледаме в „доброто” старо социалистическо време. Тогава погледите ни изтичаха по приказните пейзажи на Средиземноморието и класата на това място, а малцина бяха щастливците, които можеха да прескочат  желязната завеса и да посетят подобни дестинации. Сега е по-различно. Нали вече сме европейци? А и фестивалът на естрадната песен, носещ името на градчето и до днес си остава един от най-популярните в света. От старта си през 1956г. до наши дни това музикално събитие се провежда в казиното на Сан Ремо и събира почитатели от цял свят.

IMGP5353

Малкото градче на италианската Ривиера все така не е загубило нищо от очарованието си. Всичко си е на мястото – приказното море, нежните плажове, жаркото слънце, палмите и зеленината до преливане на окото и настроението. Независимо, че малко е отстъпило по популярност на брилянтните места на така близката френска Ривиера, Сан Ремо и до днес е нарицателно на ваканция със стил, потопена в разкоша на италианските усещания.

IMGP5342

Изтъкано от класа и емоции, Сан Ремо, оформя широк залив в Лигурско море и е с население около 57 000 души. Но в летните дни и особено в септемврийските, то нараства тройно от стотиците си гости и почитатели.

IMGP5365

Гордото лице на Сан Ремо е един от първите създадени хотели, верен партньор и свидетел на цялостното развитие на градчето – Royal Hotel San Remo.  Вече 144 години той събира световния елит, за да му поднесе лукс, класа и комфорт. Хотелът, като една от първите постройки в градчето „си е избрал” и най-привлекателното място – на метри от морето и плажа.

IMGP5345

А времето го е забулило в такава обилна зеленина, че на места едва прозира през вековните палми, фикуси, пинии, кипариси и какво ли още не!

IMGP5366

Архитектурното решение на сградата е интересно – барокови орнаменти, облечени в италиански стил, с  нежни добавки на сецесион – интересен и уникален микс. Шикозни и стилни зони за отдих са щедро разположени в двора и красиво оформят широките стълби. Всеки кът е насочен към лазурното море и дава спокойствие и уединение.Елегантният ресторант още пази традициите на Бел Епок, кухнята е фантастична без изненада, а мелодичната италианска музика разпалва романтични чувства и у най-сериозните и намръщени гости.

IMGP5352

И за да „налеем” още масло в огъня на романтиците – емблема на Сан Ремо са  цветята. Неслучайно градът често се споменава като столица на Цветната Ривиера и тук се намира Мercato dei fiori, където се провежда най-големият аукцион за цветя в цяла Италия. Любопитен факт е, че от 1980 година насам италианското градче почти всяка година изпраща цветята, с които се декорира голямата зала в сградата „Музикферайн“, където по традиция се провежда Новогодишния концерт на Виенската филхармония. А за нейната украса са нужни около… 30 000 стръка.

А феновете на изисканата архитектура, средиземноморските вили и носталгията по Бел Епок ще останат без дъх в обиколките по призните образци, които Сан Ремо ще им предложи. Неповторими!

текст и снимки: Валерия Симеонова

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)