
Според народните вярвания от Преображение Господне „лятото се пречупва“ и времето се преобръща – върви към есен и студ. В този ден на вярващите се причестяват след петдневен пост, като в чест на празника се позволява риба.
Необходими продукти:
1 зелка
около 1 кг рибено филе
3 с. л. соев сос
1 с. л. ябълков оцет
1 с. л. лимонов сок
1 с. л. зехтин
2 щипки сол
1 ч. л. смлян черен пипер
2 скилидки настърган чесън
2 с. л. накълцан копър
кубче зеленчуков бульон
по желание – 1 яйце, 1 ч. ч. кисело мляко
Начин на приготвяне:
За плънката: рибното филе измийте добре, подсушете и нарежете на парчета. Мариновайте филенцата в смес от соевия сос, ябълковия оцет, лимоновия сок, зехтина, солта, черния пипер, чесъна и копъра.
През това време отделете внимателно листата на зелката (най-добре да използвате кисело зеле). Ако зелката е прясна – пускайте листата в подсолена вряща вода за около 5 минути, така че да омекнат, след което ги прехвърлете в купа със студена вода. В средата на всеки лист сложете по малко от рибната плънка (заедно с част от маринатата) и увийте стегната сармичка. Подредете сармичките плътно в дълбока тенджера на няколко реда. Отгоре им поставете чиния, така че да ги притисне добре, добавете 2-3 пръста вода и натрошете кубчето бульон. Варете сармичките на тих огън до готовност. По желание може да приготвите заливка: когато сармите са готови, добавете в останалата от варенето им вода разбитото с киселото мляко яйце, захлупете тенджерата и я разтърсете добре, за да се смеси заливката с бульона, след което оставете 2-3 минути на изключен котлон. По желание може да пъхнете съда във фурната и да запечете на горен реотан, колкото сармичките да покафенеят леко.
За да научите още интересни рецепти посетете страницата на inlife.bg във Facebook!
снимка: whatissheeatingnow.wordpress.com
Още по темата
-
Салата със сьомга, паста и ябълка по неаполитански
In TASTEНеобходими продукти: сьомга – 300 г (от консерва) паста по избор – 150 г чесън ...
-
Макдоналдс пуска серия свещи с аромат на бургер
In TASTEМакдоналдс пусна колекция от свещи с аромат на бургер. Всяка свещ е направена така, че ...
-
Зелеви сарми за Васильовден
In TASTEДнес, в първият ден на новата 2016 година, отбелязваме Васильовден. По това как ще мине деня ти ...
-
Заек със спагети по малтийски
In TASTEМалта, нашата уикенд дестинация за пътешествия, е разположена точно „под” остров Сицилия. Този малък остров в ...
Остави своя коментар през Facebook