991-ratio-sauditska-arabiia

Саудитска Арабия отваря вратите си за туристи за първи път

29 септември 2019

Саудитска Арабия отваря вратите си за международни туристи за първи път, предава BBC. Стъпката е част от по-мащабните усилия на страната да намали икономическата си зависимост от петрола.
Кралството обяви в края на седмицата, че въвежда визов режим за 49 държави и облекчава строгите дрескодове за посетителите от женски пол. Досега Рияд издаваше главно работни визи, за бизнесмени и за мюсюлманските поклонници, посещаващи Мека и Медина.
Министърът на туризма Ахмад ал-Хатиб определи случващото се като „исторически момент“ за страната. По думите му посетителите ще се изненадат от съкровищата на кралството, сред които и пет обекта на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Той обърна внимание също на жизнената култура и природните красоти.
Надеждата на Саудитска Арабия е, че с тази стъпка ще осигури чуждестранни инвестиции в туристическата индустрия. Целта е секторът да нарасне от 3% на 10% от брутния вътрешен продукт до 2030 г.
istock-646051312-80501-636x0
Новите визи ще са едногодишни, позволяващи многократни посещения за престой до 90 дни. Туристите от 49-те страни в списъка, които засега не се конкретизират, ще могат да си поискат такива онлайн или пристигайки в страната, на специални гишета на летищата. Гражданите на останалите страни ще трябва да подават документи за туристически визи в консулствата или посолствата на Саудитска Арабия преди пътуването.
На информационния сайт за визовата политика се казва, че се либерализират и строгите изисквания към облеклото на жените – раменете и колената, ще трябва да се спазват. Отпада обаче необходимостта от „абая“ – черна дреха, покриваща цялото тяло. Подчертава се, че туристките трябва да се обличат скромно.
Туристите, които не изповядват исляма, както и досега няма да могат да посещават светите за мюсюлманите градове Мека и Медина. За чужденците продължава да важи и забраната за употреба на алкохол.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)