vjWCf

САЩ въведоха визи за ”рискови” посетители от 38 държави

22 януари 2016

Съединените щати въведоха официално от вчера визов режим за гражданите на близо 40 държави, посетили преди това рискови страни, информира БТА. Въпросните 38 страни, 30 от които европейски, по принцип са включени в програмата на САЩ за безвизов режим.

Поправка в американското законодателство, приета през декември след терористичните атаки в Париж на 13 ноември и Сан Бернардино, Калифорния, на 2 декември, обаче въвежда изискване за виза за гражданите на тези държави, които от 2011 г. са посетили Сирия, Ирак, Иран или Судан.

Въпросните четири страни са смятани за рискови поради високото равнище на терористичната заплаха там. Джихадистката групировка „Ислямска държава“ контролира части от Ирак и Сирия, а Иран и Судан са в американския списък на страните спонсори на тероризма, предаде БТА.

Хората с двойно гражданство, едното от които на някоя от 38-те засегнати държави, а другото – на някоя от четирите рискови страни, също ще трябва задължително да кандидатстват за виза.

На теория извършителите на атентатите във френската столица – предимно френски и белгийски граждани от арабски произход, сражавали се в Сирия на страната на джихадистката групировка „Ислямска държава“ – са можели да влязат в Съединените щати безпрепятствено.

Американското министерство на вътрешната сигурност увери, че редовите пътници ще получават виза лесно. Новите правила освен това няма да важат за някои категории хора.

Мярката автоматично няма да се прилага за войниците от съюзнически страни, служили в Ирак. Хуманитарните работници и журналистите също няма да се нуждаят от виза, но всеки случай ще бъде разглеждан отделно.

По-голямата част от 38-те засегнати страни са членки на Европейския съюз. В резултат ЕС заплаши САЩ с ответни реципрочни мерки.

Евросъюзът освен това настоя петте негови страни членки, които не част от американската програма за безвизов режим, да бъдат включени в нея. Сред тези държави е и България. Останалите четири са Румъния, Хърватия, Кипър и Полша.

снимка: travel.stackexchange.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)