Prince Harry And Meghan Markle Attend Anzac Day Services

Сватбата на принц Хари и Меган Маркъл: дрес-кодът

19 май 2018

Най- важната сватба тази пролет, разбира се, е кралската. Британският принц Хари днес сключва брак с американската актриса Меган Маркъл. Сватбената церемония ще е в Уиндзорския замък, във внушителния дворцов параклис „Сейнт Джордж“, построен през 15-и век, в който ще присъстват около 600 гости. За да бъдете на тази сватба, не е достатъчно да имате лична покана, важно е да следвате предписания дрес- код за тържеството, който се отнася за всички, включително Елизабет II. Ако, все пак, сте сред поканените, следват правилата, които трябва да се вземат предвид при избора на тоалет за царската церемония.

1. Избягвайте прекалено дълбоко деколте и мини дължина. Подходящото облекло трябва да е под коляното и в никакъв случай да не е прозрачно.

 

2. Забравете твърде високите токчета и обувките на платформа. Обувките трябва да изглеждат елегантно.

 

3. Бъдете внимателни, когато избирате аксесоари и бижута.

 

4. Не забравяйте за шапката. На подобна сватба, тя е част от облеклото. Основното правило е да не избирате аксесоар, който да пречи на другите гости.

До преди 60-70 години не е било прието дамите публично да показват косите си открити. Днес на официални и церемониални събития на Острова дамската шапка е неизменна част от дрескода. Колкото по-екстравагантна е формата на шапката, толкова повече расте шансът персоната с нея да бъде високо оценена или пък критикувана и осмяна, тъй като всяко нещо си има и граници. Особено е интересна и популярна т.нар. disk hat (плоска шапка), на която често залагат представители на кралското семейство. Странната, причудливата и в значителна степен ексцентрична, но заедно с това – привлекателна, шапка често носи наименованието фасинатор (от fascinate – очаровам) и е главно аксесоар, който не покрива изцяло главата, а по-скоро се закрепва за нея и има предимно декоративни и символни функции. Голяма заслуга за популяризиранегона шапките и за издигането на нивото на това изкуство и занаят в съвременната британска култура имат двама от най-прочутите в света дизайнери на шапки – гениалните Стивън Джоунс (работещ за такива творци и брандове като Джон Галиано и „Кристиан Диор“) и неговият ученик Филип Трейси (любимият шапкар на покойния вече Аликзандър Маккуин).

Една от водещите дизайнерки на шапки в Обединеното кралство – Вивиън Шериф (тя е сред предпочитаните шапкарки от Кейт Мидълтън), смята, че на сватбата на Хари и Меган ще има разнообразие от тези аксесоари – ще се носят както наклонени и широкополи, така и шапки тип „барета“. Според нея, перата, камъните „Сваровски“ и многото цветове ще бъдат доминиращи в предстоящата кралска сватба. Любопитна статистика изнася списание „Тайм“, според което кралица Елизабет ІІ през целия си период на управление е носила над 5000 шапки – различни, атрактивни и най-често в бонбонени тонове. Именно чрез тях британският монарх е изпращал и продължава да изпраща своите кодирани послания към медиите и публиката, обществото и поданиците.

Royal Wedding - The Wedding Ceremony Takes Place Inside Westminster Abbey

За сватбата на принц Уилям и Кейт Мидълтън, например, всички гости предварително получиха инструкцията за етикет и протокол по време на кралската церемония в обем от 22 страници.

В нея изрично бе записано, че всеки гост трябва да бъде на определеното в поканата му място, че не може да заговаря кралицата ако тя не го е заговорила първа, че не бива да й се подава ръка, ако тя не подаде първа ръката си, че са недопустими фотографиите с лични телефони и постовете в социалните мрежи, че са забранени жестовете с ръце, а самите ръце не трябва да бъдат в джобовете и още много други указания, ограничения и забрани. Регламентиран е в най-малки подробности и поклонът, който дамите трябва да правят пред кралицата, както и задължителното обръщение към нея с думите „Ваше величество“. Консервативност, умереност, сдържаност, баланс, такт и респект са в основата на изискванията към облеклото на присъстващите.

Например жените не трябва да са облечени в цветове, които могат да се окажат колористична конкуренция за булката, т.е. освен нея, друга дама няма право да се облича в бяло, кремаво или екрю. Предизвикателното облекло също е табу. Ако пък сред мъжете гости има военни, то те задължително трябва да бъдат облечени в официалните си униформи (това важи особено за следобедните и вечерните часове, когато настъпва времето на фраковете и униформите). Цивилните следва да си свалят шапките, когато са на закрито. В пространствен аспект локацията също е категорична – дясната част на църквата/параклиса е за кралското семейство, а лявата – за роднините и близките на младоженката.

Дойде моментът, в който ще видим дали днес гостите ще спазят всички тези правила.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)