618x339

Свежен – селото, което впечатли Марк Зукърбърг

09 март 2017

В края на февруари 2017 година Декс Торик-Бартън, бившият говорител на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, разказа пред целия свят за Свежен – най-свежото село, в което бабите ползват Facebook. Неговият статус, посветен на красивото българско село в Сърнена Средна Гора, достигна лично до Марк Зукърбърг, който благодари за разказаното в коментар под публикацията му в социалната мрежа. Декс Торик-Бартън привлече интереса на световните медии, след като през ноември 2016 година напусна работата-мечта като ръководител „Комуникации“ в американската авио-космическа компания Space X, за да се бори за социална промяна в глобален мащаб в рамките на основаната от него организация Onward. От 2012 г. до 2016 г. той отговаря за комуникациите във Facebook и е автор на речите на Марк Зукърбърг, като в това си качество е написал над 500 речи и мнения в медии. Преди това Бартън е бил говорител и медиен консултант на бившия генерален секретар на ООН Бан Ки Мун. Помагал е с речи и на бившия изпълнителен директор на Google Ерик Шмид. Има бакалавърска степен по политически науки от University College London и магистърска по руски и източноевропейски науки от University of Oxford.

618x464

Декс Торик-Бартън беше в София като лектор на форум за иновации през февруари. По време на престоя си у нас той успя да посети село Свежен и да говори лично с кмета Христо Енков. Ето какво написа той веднага след посещението си в социалната мрежа: „През последните два дни бях в село Свежен, България. Тази година посещавам малки общности из Европа и Щатите, за да науча как са се развили през последното десетилетие. Фокусирам вниманието си върху предизвикателствата и възможностите, които глобализацията предоставя и по-конкретно как Интернет помага на малките общности да се възползват от тях. Имах възможността да разговарям с кмета на село Свежен днес. Tова старо село е било населено от хиляди в миналото, но в крайна сметка днес там живеят по-малко от 200 души. Много млади хора са се преместили далеч, а инфраструктурата на селото се нуждае от доста подобрения. Изпозлвайки Facebook, кметът споделя ежеседмично новини с цялата общност. За онези, които нямат интернет, той принтира Facebook постовете си и ги окачва на стената пред сградата на кметството. Хората от селото използват Facebook група, за да споделят спомени и снимки, свързани с историята на селото, преди те да бъдат изгубени за бъдещите поколения. Църквата на селото беше реновирана, благодарение на средства, събрани чрез Facebook. А миналата година по същия начин са закупени и коледни подаръци за жителите, които нямат семейство. Това са невероятни истории за това как технологиите не разрушават традицията, а напротив – заздравяват я. Моята любима история? Всяка сутрин доброволци се обаждат по телефона на хората в селото, които живеят сами, за да се уверят, че са добре и да им предложат помощ. Тези общности са специални и ще продължават да съществуват, докато хората ги е грижа един за друг. Да се научим как да съхраняваме най-ценното от тях е предизвикателство, което си заслужава“ – завършва Бартън.

618x371

В коментар под публикацията Бартън тагна Марк Зукербърг, който отговори така: „Това е страхотна история! Благодаря, че сподели!“

618x464 (1)

Кметът на село Свежен Христо Енков е рядка порода идеалист, който има не по-малко любопитна житейска история. Завършил енергетика в техникума в Карлово, той работи в продължение на 25 години в „Сименс“, Дания. Стартира като монтьор и стига до ръководител на екип от сто човека. През целия си живот Христо изпълнява проекти. И през целия си съвместен живот със съпругата си – датчанката Дорте – двамата знаят, че ще се завърнат в България. Когато се пенсионират, те пристигат, за да живеят за постоянно у нас през 2013-та година и малко след това стартират най-големия проект в живота си – Свежен, родното село на майката на Христо. Селото е архитектурно-исторически резерват в област Пловдив. Според някои изследователи на връх Кадрафил, под който е разположена надгробната плоча в памет на Хаджи Димитър, е лобното място на прословутия войвода. Свежен се основава през 14 век. Счита се, че за първи път мястото е населено от избягали от Търново боляри. До 1934 г. се нарича Аджар, което в превод от турски означава „здрав/каменен.“ В Свежен се развива и Аджарската книжовна школа, която по време на османското владичество е продължение на Търновската книжовна школа. През 17 век в тогавашната църква „Св. Георги“ в селото се създават много требници, минеи, евангелия, дамаскини. Преписва се Паисиевата история. Да бъде кмет на Свежен не е планирано начинание за Христо, който държи да не определя себе си като политик, но за сметка на това е топло прегърната кауза, която идва най-напред от група съселяни, убедени, че той би бил най-подходящият управник. Христо споделя, че неговата основна цел е да върне старата слава на Свежен. Е, днес, когато дори Марк Зукърбърг знае за селото и е впечатлен от неговата история, можем да кажем, че явно му се получава добре.

текст и снимки: webcafe.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)