sven-kramer-begint-ek-goed-hsnkl

Свен Крамер продължава да чупи рекорди

15 януари 2016

Холандецът спечели своята осма европейска титла „ол раунд” (в многобоя по бързо пързаляне с кънки на дълга писта), след като от миналия сезон той се конкурира само и единствено със себе си в тази категория по брой титли. В може би последното европейско първенство „ол раунд” исторически погледнато в този си формат Крамер не остави шанс на нито един от съперниците си на модерния леден овал в Минск, Беларус дори и за миг да си помисли, че титлата би могла да му се изплъзне от ръцете. Още в първия старт Крамер постави фундамента, който да благоприятства развитието на нещата в негова полза. Със стабилно пързаляне, технически чисто и изцяло под контрол при максимална концентрация, холандецът записа четвърти резултат в класирането на спринтовата дистанция от 500 метра, като времето му от 36.56 секунди бе само със 33 стотни по-слабо от това на основният му съперник за титлата в Минск – руснакът Денис Южков. Руснакът определено имаше за какво да се ядосва този уикенд. Ако не бе стартирал участието си в надпреварата с подхлъзване при потеглянето си от старта на 500-метровата дистанция, можеше да постигне малко по-добро време, което би му увеличило значително шансовете за победа в многобоя. Стартът е един от критичните и най-важните моменти в спринта, защото именно в първите метри след старта състезателите набират скорост. Всяка грешка в „ол раунда” може да се окаже фатална за крайното класиране и Свен Крамер, който е най-опитния сред участниците в европейското първенство в Минск, явно бе напълно наясно с това и се опитваше всячески да запази концентрация от началото до самия край на надпреварата в столицата на Беларус.

На 5000 метра Крамер, не само спечели надпреварата, но и го направи поставяйки рекорд на пистата (6:19.17 минути). Южков бе 8-ми на тази дистанция, с което се озова извън призовата тройка във временното класиране за титлата при мъжете. В тази тройка място намериха холандеца Ян Блокхаузен и белгиеца Барт Свингс. Според Крамер ледът на пистата в Минск не бе достатъчно твърд, което автоматично давашепредимство на по-леките състезатели като Блокхаузен. Крамер, който е един от по-тежките състезатели, обаче намери начин да се противопостави на законите на физиката, използвайки възможно най-чиста техника на пързаляне, която не го лишаваше от експлозивност, но изключваше всякакви резки промени в скоростта и силата на закантването, и отблъскване при всяло едно плъзгане на кънките му. Оставайки на повърхността на леда и опитвайки се чрез карането си минимално да нарушава неговата цялост, той успя да постигне една изключителна лекота на пързаляне и съответно ефективност. Нещо, за което често говори Шани Дейвис, а именно, че състезателите не трябва постоянно да се оплакват от условията за каране на различните писти, а да се опитват да се адаптират максимално добре към тези условия.

jan-blokhuijsen4-hsn

В старта на 1500 метра определено най-добра симбиоза с леда постигна Денис Южков. Времето, което записа той на тази т.нар. средна дистанция (1:45.18 минути) го върна във временната призова тройка и битката за медалите. Свен с петото си време на тази дистанция и 2.90 секунди изоставане от водача, запази лидерската си позиция във временното класиране преди старта в решителната последна дистанция на 10000 метра. А той, този старт премина според всички очаквания с фантастична победа и рекорд на пистата (13.11.98 минути) за Свен Крамер и 8-ма европейска титла в кариерата на „летящия холандец”.

Ето я и историята на победите на най-великия кънкобегач в „ол раунда” за всички времена на Стария континент. Когато печели първата си европейска титла „ол раунд” в Колалбо, Италия през 2007 година, Свен Крамер записва световен рекорд на дистанцията от 10 000 метра. Следва нова титла през 2008 година с рекорд на пистата в Коломна, Русия пак на 10000 метра. През 2009 година Свен отново е шампион на домашната си писта в Хееренвейн. През 2010 година той печели и Европейското първенство „ ол раунд” и в Хамар, Норвегия. Следват още две титли от шампионатите в Будапеща, Унгария и Хееренвейн, Холандия през 2012 и 2013 година. Накрая стигаме и до титлата на Крамер от Челябинск, Русия, която той спечели миналата година. Отново със стил и отново с рекорди. Един в последния старт от надпреварата – на 10000 метра (13:07.27 минути) и един от съботния ден на 5000 метра ( 6:17.32 минути). Към тези впечатляващи победи сега Крамер добави и още една, може би последната си европейска титла в „ол раунда”.

Неяснотата около бъдещето на европейските първенства „ол раунд” няма как да стане по-голяма, отколкото е във момента. След като вече две години Международния кънки съюз планират да извадят от програмата на първенствата „Ол раунд’ класическите 10 километра при мъжете и 5 километра при жените и на тяхно място да включат в програмата дистанцията от 1000 метра, което ще наклони изцяло везните в полза на спринтьорите и „ол раунда” вече няма да е никакъв „ол раунд”, този сезон се заговори и за други варианти – първенството на Стария континент да се провежда веднъж на две години вместо всяка година или 10000 метра при мъжете да бъдат заменени от 3000 метра. Дали титлите в Минск са последните такива, които са спечелени в досегашния формат на надпреварата, вчлючващ комбинацията от следните дисциплини – 500 метра спринт, 1500 метра, 5000 метра и 10000 метра при мъжете и 500, 1500, 3000 и 5000 метра при жените, ще стане ясно след края на предстоящия тазгодишен конгрес на Международния кънки съюз. Хубавото е, че засега решението на Международния кънки съюз за промяна в програмата на „ол раунд”първенствата от сезон 2016-2017 не е окончателно и подлежи на преразглеждане. Иначе нищо чудно скоро да дойде края на „ол раунда”, чиято история датира от далечната 1891 година. Европейските първенства „Ол раунд” за мъже се провеждат от 1891 година, като състезания не са провеждани само през годините на Първата и Втората световна война (1915-1921 и 1940-1945) и между 1974 и 1981 година. Надпреварата за жени е включена в програмата през 1970 година.

martina-sablikova6-hsnkl

При жените съдбата на европейската титла „ол раунд” в Минск бе решена в пряк дуел между Мартина Сабликова и Ирене Вюст. На всички дистанции те стартираха заедно в една серия. В първия старт на 500 метра предимството бе на страната на Вюст, която се нареди трета в класирането с време 39.90 секунди. Разликата във времената между нея и Сабликова обаче бе прекалено малка (само 9 стотни) и това не бе добре за Вюст, за която надпреварата в Минск се явявше първото голямо международно състезание за сезона. Поради последствия от контузия претърпяна преди началото на сезона и последвалото слабо представяне на Ирене по време на квалификационното първенство на Холандия за вземане на квоти за участие в първите четири старта за Световната купа, Вюст пропусна първата половина от настоящия кънки сезон. Сабликова, от своя страна, е в страхотна форма този сезон и показателни за това са резултатите и в отделните дисциплини, които бяха част от програмата в „ол раунда” надпреварата в Минск. И на 3000 метра (4:03.79 минути), и на 1500 (1:57.00 минути) тя бе първа в класирането, докато Вюст се нареди трета на 3000 метра и втора на 1500. Сабликова бе безпощадна и на дистанцията от 5000 метра, където бе единствената, която слезе под 7 минути и записа и рекорд на пистата с време 6:58.44 минути. С това чехкинята излезе начело във вечната ранглиста по брой победи в европейските първенства „ол раунд” с 5 титли. Досега Сабликова и Вюст си деляха първото място с по 4 европейски титли. Да, Вюст не успя да защити титлата си от миналата година, но пък успешно започна похода си към завръщането си на върха. А големите състезания (световното първенство „ол раунд” и това в отделните дисциплини) тепърва предстоят.

Фани Богданова – кореспондент на InLife.bg в Минск, Беларус
снимки: Хууб Снуп

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)