Sven Kramer Allround 2015

Свен Крамер – световен шампион „ол раунд” за 7-ми път

23 март 2015

В Холандия има една приказка: „В продължение на два дни има състезание по кънки бягане “ол раунд” и накрая побеждава кой?” И отговорът е: „Свен Крамер, разбира се.” Същото сме го чували и ние в България по повод победите на Германия на световните първенства по футбол. „Футболът е проста игра – 22-ма души тичат по терена, а накрая винаги печеля германците.“ Това е знаменитата фраза на Гари Линекер от Световното първенство през 1990-а година, когато Англия губи с дузпи от Германия в полуфиналите.

Ако някой журналист зададе гореспоменатия въпрос на Свен, той просто се усмихва самодоволно и му отговаря по следния начин: „ Вие ми кажете какъв е отговорът.”

Sven Kramer after winning his 7th world title Allround

Никой не знае как ще завърши историята му, но Свен Крамер вече знае едно и това е, че името му ще остане трайно в историята на кънки бягането. Наскоро в Калгари, Канада той спечели своята 7-ма световна титла в многобоя по бързо пързаляне с кънки на дълга писта. Като състезател в многобоя или т.нар. “ол раунд” (комбинацията от една къса спринтова дисциплина, една средна и две дълги такива) от 2007-ма година насам, Крамер печели всички “ол раунд” състезания, в които е участвал (национални, европейски и световни първенства) с изключение на едно – държавното на Холандия от миналия сезон (2013/2014), когато Свен бива дисквалифициран за т.нар. „кик финиш”. Крамер се надява догодина да спечели и последното европейско първенство “ол раунд”, което ще се проведе в стария формат – 500, 1500, 5000 и 10000 метра. От сезон 2016/2017 се предвижда 10000-метровата дистанция да бъде заменена с тази на 1000 метра. Окончателното решение за това ще бъде взето по време на конгреса на Международния кънки съюз през лятото на 2016 година. Тази промяна малко или много отново е свързана с името на Свен Крамер и това, че сякаш именно 10000-метровата дистанция го прави непобедим. Дали е така, това от части ни го разкрива статистиката и Мириам Луис, според която сегашния формат на надпреварата дава ярко изразено предимство на състезателите като Свен Крамер, т.е. специалистите на дългитете дистанции. Тук няма да се впускам в статистически подробности, а само ще кажа, че по-голямата част от състезателите в топ 20 на ранглистата в „Ол раунда” от последните години са именно специалисти в дългите дистанции, има и трима-четирима със спринтьорски профил (американци) и един с неутрален такъв – Кун Фервей. В досегашния си вариант “ол раунд” първенствата дават предимство на бегачите специалисти в дългите дистанции. В бъдещия с 1000-метрово бягане на мястото на 10000-метровото предимството ще бъде на страната на спринтьорите. При вариант 500, 1500, 3000 и 5000 метра нещата ще бъдат почти уравновесени, но все още с леко предимство за кънкобегачите на дълги разстояния. Единствено във варианта 500, 1500 и 5000 метра би имало пълен баланс, но тогава шансовете за лесна победа на Свен значително ще намалеят , но поне това ще е истински многобой , включващ и трите вида дистанции и не ощетяващ никого. Засега обаче планът е друг и той никак не се харесва на 7-кратния световен шампион в “ол раунда”. По този повод реакцията на Крамер е следната: „ Това няма да бъде никакво европейско първенств „Ол раунд, а европейско „Супер спринт”. Новият вариант, който е планиран за европейските първенства “ол раунд”няма нищо общо с разбирането за състезание в “ол раунда” и затова аз няма да участвам в този му вариант.”

Sven Kramer Allround

В Калгари по време на тазгодишното Световно първенство „Ол раунд „ 28-годишният Свен Крамер не изпита особено затруднение в нито един момент от надпреварата. Там той „постави основите” или „изля фундамента” за своят пореден успех този сезон. На 500-метровата дистанция той бе само с 0,03 секунди по бавен от най-доброто си постижение в спринта в своята кариера. Резултатът му беше 36.20 секунди , което в крайното класиране на 500 метра се оказа 10-то време. Именно в старта на 500 метра отпадна единият от двамата му основни конкуренти за титлата – сънародникът му Кун Фервей. Фервей се спъна само няколко метра след старта. В желанието си за победа и да даде най-доброто от себе си, той явно бе изключил от съзнанието си „бутона” за контрол. Тялото му в първите метри след старта бе прекалено наклонено напред и това логично доведе до спъване и падане на леда. Е, няма безгрешни хора. Фервей със сигурност ще си вземе поука от случилото се.

Свен също може да извлече допълнителни ползи, ако малко подобри техниката си на каране в спринта. Освен че мускулатурата на Крамер е значително по-подходяща за бяганията на по-дългите дистанции и стойката му е доста по-изправена от тази на сприньорите. Свен не атакува завоите като сериозно вкарва общия център на тежестта към центъра на завоя и това дава сила на центробежните сили, които са тези които в завоя те избутат навън и на които Свен се противопоставя предимно използвайки мускулната си сила на краката. Тази мускулна сила, която дори и при най-добрата стойка(с максимално вкарано в завоя тяло) в последния завой на дистанцията от 500 метра, при който състезателите достигат максимална скорост на пързаляне, едва издържа на напрежението, какво да кажем за варианта на Свен Крамер. Именно върху тези детайли от своето спринтово пързаляне Крамер трябва да работи, ако иска да подобри карането си в тази дисциплина. И докато физиката му по-трудно ще се промени, то техниката му на каране със сигурност може да се усъвършенства. И ето го и неговия коментар след моя кратък анализ на неговото каране: „ Предвид факта, че първенствата “ол раунд” остават непроменени за следващия сезон съм планирал да подобря, както пързалянето си на 500 метра, така и това на 10000 метра. Това със сигурност няма да е лесна задача. Дори, може би най-трудната възможна за осъществяване. От сезон 2016/2017 обаче ще се концентрирам изцяло върху подготовката си за следващите олимпийски игри, което, разбира се, ще даде отражение кои стартове ще станат приоритетни за мен в този период.”

Сега нека се върна отново към случилото се на ледения овал в Калгари. В любимата си дисциплина – петте хиляди метра, Свен Крамер остави далеч зад себе си конкуренцията. Отвя я, както се казва. Вторият в класирането – Денис Юсков от Русия изостана на 4,28 секунди след Крамер, който постигна време 6.07,49 минути. През 2007 година на същата писта Свен постига световен рекорд (6.03,35). Сега обаче това се оказва невъзможно. Питате се защо и отговорът идва веднага от устата на Свен Крамер: „ Ледът на пистата в Калгари бе прекалено мек за подобряването на световния рекорд.” Все пак рекорд бе регистриран. С 12-тото си време във вечната ранглиста на тази дистанция, постигнато от Свен, той записа най-добро време на 5000-те метра на световните шампионати “ол раунд”. По важното обаче бе, че накрая на първия ден от надпреварата в Канада, Крамер вече бе начело във временното класиране на световното първенство. Нещо, което му даваше необходимото спокойствие преди последните два старта.

„Винаги може и по-добре.” Това бяха думите на „летящия холандец”, след като на 1500-метровата дистанция загуби директния двубой с Юсков (1.42,92 минути бе времето на Юсков и 1.44,18 това на Крамер). Фактът, че бе постигнал едно от най-добрите си времена на 1500 метра в своята кариера съвсем не го направи по-малко критичен към грешката, която бе направил при първата размяна на коридорите в този старт. Крамер не беше достатъчно бърз, за да направи смяната пред Юсков. Наложи се да направи допълнителна малка стъпка, за да даде път на руснака и така да влезе в своя коридор. Това му коства време – ценно време. „ Не трябваше да стане така. Не обвинявам Юсков за това, което стори, защото и аз бих постъпил като него в подобна ситуация и бих поискал правото си на път, след като другия състезател в моята серия не е излязал от завоя с преднина, която да му позволи да смени коридора пред мен. Всеки би се възползвал от такъв момент . Аз просто трябваше леко да намаля скоростта на излизането от завоя или да дам малко повече газ. Осъзнавам, че грешката си е изцяло моя.” Добре, че тази грешка не се оказа фатална за крайния изход от надпреварата. Разликата между Крамер и Юсков преди решителните 10000 метра бе 7,30 секунди в полза на руснака Юсков. Преди старта на 10000 метра Свен, подсмихващ се каза, че 7-8 секунди са една безпроблемно постижима разлика или с други думи казано, че всичко е под контрол. Времето постигнато от Крамер на 10-километровата дистанция бе 12.56,69 минути. Това на Юсков 13.12,49. Тук вече и сами можете да си направите извода защо Крамер не е имало за какво да се притеснява. „Искаше ми се да спра хронометрите на около 13.50 минути” (Ако това се беше случило, Свен би регистрирал рекорд на пистата. – бел. на автора), сподели след края на надпреварата Крамер. Това обаче предвид моментните условия на ледения овал в Калгари нямаше как да стане и Свен не пропусна да отправи своите критики по този повод: „Организаторите имат късмет, че пистата се намира на значителна надморска височина – 1100 метра, защото според мен тези, които отговарят за подготовката на леда тук изобщо не разбират нищо от това как се прави лед за голямо първенство. Ледът беше мек. При положение, че условията на пистата в Хееренвейн, която се намира на морското равнище, са същите като тези на овала в Калгари, в Холандия изобщо не биха могли да се постигат рекорди повече.”

За Свен Крамер сезонът приключва сега. Той пропусна финалния кръг от Световната купа по кънки бягане в Ерфурт, Германия на 21-ви и 22-ри март. Може би сега се питате защо. Просто големият шампион смята, че там няма какво повече да спечели. Със сигурност е така, защото Крамер има само два старта за световната купа този сезон и двата на 5000 метра. С двете си победи и 200 точки за световната ранглиста, той за момента се намира на 13-тото място във временното класиране за Световната купа. Крамер често отказва участие в стартовете за Световната купа, защото ги смята за маловажни. „ По време на кръговете от Световната титла не се печелят големи титли, както на европейски и световни първенства. Чак накрая на сезона се определят носителите на световната купа. Това е и причината на тези състезания да се събира по-малобройна публика.” Не обаче така мислят организаторите на тези състезания. И аз лично тук не мога да се съглася с Крамер. Някак не мога да си представя състезателите в алпийските ски да отказват масово участие от стартовете за Световната купа по ски само, защото малките и големия кристален глобус се връчват само веднъж в годината. В този случай спонсорските пари наливани в професионалните клубове по кънки бягане в Холандия малко пречат на развитието и популяризирането на кънки бягането в световен мащаб. Презадоволените финансово холандски кънкобегачи вече си позволяват да карат само за имидж и за големите титли.

В заключение ще кажа, че за Свен Крамер сезон 2014/2015 беше изключително успешен, въпреки перипетиите около двете операции на синусите, които той претърпя през миналата пролет и поради тази причина проведената прекалено късно лятна подготовка. „ Много съм доволен, защото с минимална подготовка успях да постигна максимален резултат.” Със световната си титла на 5000 метра и европейската, и световната от “ол раунда” този сезон, той доказа, че с новия си треньор Як Ори и новия си отбор „Лотто – Юумбо” е поел по правилния път. Път, който Крамер се надява да го отведе до поредните му олимпийски титли през 2018 година в Пьончан, Южна Корея. Този път Свен се е устремил към златото в поне три дисциплини – 1500 и 5000 метра, както и „отборното преследване”. По всяка вероятност 10000 метра ще бъдат заменени в олимпийската програма от „масовия старт”, което не изключва възможността Свен да реши да се бори и за още един четвърти златен медал в тази нова дисциплина. Нещо, което би било един чудесен завършек на неговата кариера. Засега и той самият не е сигурен, кога точно ще спре да се състезава и с какво би искал да се занимава след края на кариерата си, но по негово мнение той ще остане в кънки бягането най-много година-две след олимпийските игри в Пьончан. А за “ол раунда” казва следното: „Ще продължавам да се състезавам в “ол раунда”, докато това ми доставя удоволствие.” Сега на Свен му предстои постепенно да върне своето ниво на пързаляне от най-добрите си времена и да намери начин да изгради физиката, техниката и тактиката, които да му позволят да бъде конкурентноспособен на световния елит в състезателната дистанция от 1500 метра. Крамер се бори и за нови попълнения в своя отбор с цел да се подсили вътрешната конкуренцията по време на “ол раунд” тренировките на тийм „Лотто – Юумбо”. Тук нещо ми подсказва, че Крамер и Кун Фервей са намислили нещо, защото в навечерието на световното “ол раунд” Фервей критикуваше начинът по-който функционира неговия нов отбор („Корендон”) и че всичко трябва да се промени следващия сезон. Нищо чудно това да е първия сигнал преди Кун да обяви, че напуска отбора, за да отиде при стария си съотборник Свен Крамер. Така и Крамер ще получи, каквото иска, а именно конкуренция в отбора. Няма да остана изненадана, ако скоро видим в отбора на Свен и Ирене Вюст, която след края на този сезон напуска тийм „Кониниу” и остава без отбор. Всичко е възможно, но само бъдещето ще ни покаже как ще се развият нещата.

текст: Фани Богданова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)