Света София – Църквата светиня на столицата

17 септември 2017

Църквата Света София е най-древната светиня на града ни, която се намира в центъра на нашата столица. Тя лежи върху основите на няколко по-стари храма. По време на османското владичество храмът е преустроен в джамия, а стенописите му са унищожени. През големите земетресения през 1818 г. и 1858 г. един от синовете на ходжата загива при срутване в нея. Той взима това за лоша поличба и напуска храма и избягва.

IMGP5929

Базиликата Света София

След Освобождението от османско робство църквата Света София е почти напълно разрушена. Дори известно време е използвана за склад. През 1900г. в един от нейните корпуси е устроен параклис и едва през 1911г, когато е приет закона за опазването на старините се взимат мерки за нейното възстановяване.

Църквата е реставрирана няколко пъти, а от началото на миналия век тук се провеждат археологически проучвания.

В сегашния си вид Света София представлява кръстокуполна базилика с три надлъжни кораба и предверие. Тя е наистина забележителна в архитектурно отношение. Храмът гордо стои до паметника на Незнайния войн – символ на всички български войници, загинали за своята родина.

IMGP5929

Света София – Църквата светиня на столицата

Църквата „Св. София“, приела името на Божията Премъдрост, е най-старият паметник на ранната християнска епоха на Балканите, символ на миналото и вечността на град София. Първите разкопки в основите на църквата „Св. София“ през 1893 г. и последващите – през 1910-11 г. и втората половина на ХХ в., откриват зидове на още няколко храма-предшественици със същото име. Едни археолози споменават три, други – пет. 

IMGP5938
Историята на храма започва с построяването на цимитериална (гробищна) еднокорабна църквица с размери 10,10 м на 4,65 м недалеч от укрепените крепостни стени на римска Сердика (Сардика), днешна София, на възвишение в източната част на некропола. Това станало по времето на император Константин Велики – скоро след издадения от него през 313 г. Милански едикт. Самият император често посещавал града, казвайки:“Моят Рим е Сердика!“ 

IMGP5923
От този параклис се е запазил част от мозаичния под, а олтарната мозайка, представяща райската градина, днес се пази в Националния археологически музей. Вероятно църквицата е била разрушена от нападението на вестготите в края на IV в. Безспорното е, че този храм поставя началото на строителството на християнски храмове в Сердика. 

IMGP5941Повечето народни предания за построяването на първия храм „Св. София“ са свързани с легендата за принцеса (мома) София, наследница или родственица на Константин Велики. Дошла болна в Сердика, излекувала се, останала в града и за благодарност съградила църквата, а след смъртта си била погребана в нея.  Литературните легенди свързват изграждането на „Св. София“ с император Юстиниян 1 (527­-565 г.). В действителност през първата половина на VI в. по заповед на императора се възстановяват крепостните стени на Сердика и отново се издига върху двувековните основи разрушената сграда на „Св. София“. Този градеж оформя сегашната църква.

автор: Ася Георгиева оператор: Мартин Илков постпродукция: Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)