Светият кръст над Земен – стожер на християнската вяра

14 ноември 2017

Новоизграденият Свят кръст над Земен е стожер на християнската вяра. Кръстът е направен според канона и изискванията на Българската православна църква, и е дарение от господин Димитър Барбуков, който през май тази година бе удостоен с приза „Почетен гражданин на Земен“. На тържествена церемония кръстът бе осветен с благословията на Българския патриарх Неофит.

TON_7359

В слънчевата сутрин на 11. 11. 2017 година красивото и китно градче Земен празнува троен празник – деня на Св. Мина, Освещаването на Кръста и Деня на плодородието. На тържеството дойдоха много хора – от близо и далече, които уважиха събитието. Те се събраха на красивото място – на големия завой преди Земенския манастир, откъдето се открива чудна гледка към котловината, в която е разположен красивия Земен и където е издигнат Светия кръст.

TON_7371

Идеята за излагането му тук е именно на дарителя господин Димитър Барбуков, който не за първи път прави добрини за Община Земен. С тях той доказва, че само с делата си човек може да остави нещо след себе си. Затова и хората от района изключително много го почитат и уважават. Като стожер и пазител на християнската вяра Светият кръст на Земен е новото чудо не само за жителите на града, но и за всички гости на Земен и Земенския манастир от България и от целия свят.

TON_7472

След тържествената литургия и освещаването на кръста с „Многая лета“ бе ознаменувано официалното откриване на Светинята. Поздрав към гостите отправиха кметът на Земен Димитър Сотиров, дарителят Димитър Барбуков, Весела Барбукова, зам. Областния управител на област  Перник Иво Иванов и кметът на Перни д-р Вяра Церовска.

TON_7476

Всички те бяха единодушни, че Светият кръст над Земен е гордост за всички и изразиха искрените си благодарност към г-н Димитър Барбуков. Случващото се в Земен за пореден път доказва, че градът наистина ще пребъде гордо във времето, което е и неговия девиз.

репортер : Ася Георгиева

оператор : Иван Цвятков
фотограф : Антон Хариев
постпродукция : Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)