22366495_1501543246596322_5430774577193808362_n

Светият Кръст ще се издигне над Земен (видео)

13 октомври 2017

Днес отново във фокуса на вниманието ни е малкият град Земен и поредната стъпка от създадената в него Инициатива МАНАСТИРИТЕ НА КРАИЩЕ – НОВОТО СВЕТОГОРИЕ – Освещаване на Светия Кръст над Земен. 

В двора на Земенския манастир

В двора на Земенския манастир

Още по темата: Манастирите на Краище – новото Светогорие

Инициативата стартира преди две години и обедини усилията на местната власт, държавната администрация, Светия Синод и представители на бизнеса. Всички те се включиха в идеята за възраждане на региона, за запазване на уникалното му културно историческо наследство и изграждането на нов туристически маршрут за културен и религиозен туризъм. Именно развитието на екологичния туризъм от една страна и запазването на църковното богатство на Краище от друга, са залегнали в стратегията за развитие както на региона, така и на област Перник.

Учриедяване на Инициативата Манастирите на Краище - Новото Светогорие през 2015 година

Учриедяване на Инициативата Манастирите на Краище – Новото Светогорие през 2015 година

Още по темата: Инициативата „Манастирите на Краище – новата Света гора“

Работата на учредителите на Инициативата е концентрирана в няколко посоки. От една страна – възстановяване на църковното богатство в общината, разполагащ с 18 църкви и манастири на сравнително малка площ. Тук фокуса е не само върху самите христиански храмове, но и към съпътстващата и отвеждаща до тях инфраструктура – пътища, подходи, индикации, табели, маркировка.

Църногорски манастир

Църногорски манастир

Втората посока е свързана с популяризирането на църковно-историческото богатство с комплексен ПР, създаване на туристически маршрути и връзки с турагенции и оператори от цялата страна, изграждане на туристически информационен център, в това число филмов сериал за всеки един храм. И третата посока – съпътстващи условия и модерна туристическа инфраструктура за еко и био туризъм – еко пътеки и зелени маршрути, свързващи населените места с река Струма и нейното приказно дефиле, модерни хотели и къщи за гости, посещения на био ферми и други.

Църквата Свети Пророк Илия в с.Дивля

Църквата Свети Пророк Илия в с.Дивля

Още по темата: Черквата в Дивля се събуди за нов живот

Първите резултати вече са налице: Реновация на църквата Свети Пророк Илия в с. Дивля, изграждане на параклис Свети Георги в с. Габров дол, изграждане на уникалния храм Свети Пантелеймон в с. Смиров дол, поставяне на Светия Кръст над село Пещера, екопътека, свързваща Земенския манастир с дефилето на река Струма и други.

Екопътека Земенски пролом

Екопътека Земенски пролом

Още по темата: Откриха екопътека Земенски пролом

Освещаване на Светия Кръст над с.Пещера, Земенска община

Освещаване на Светия Кръст над с.Пещера, Земенска община

Още по темата: Светият Кръст над с. Пещера – новата Светиня на Краище

Днес района се радва на изключителна известност, благодарение на обединените ресурси и възможности на всички заинтересовани и на популяризиращата роля на In LIFE TV – генерален медиен партньор на Инициативата. 

Още по темата: В омаята на Църногорския манастир! Честит храмов празник!

Църногорския манастир

Църногорския манастир

Все повече гости посещават двете опорни точки на Инициативата – Земенския Манастир – паметник на културата под закрилата на ЮНЕСКО и Църногорския манастир – един от най-красивите храмове на Православието.  Мандрата за производство на екологични млечни продукти Земенея, обявена за био продукт №1 на България за 2016 година е отворила врати за посетители, а 4 звездният комплекс от къщи за гости Аелея посреща почитателите на селския и екологичния туризъм с модерна база и отлични хотелски условия.

Още по темата: Земенски манастир ще надиграе времето на 20 май със своя празник

Църквата Свети Николай Мираклийски край с.Пещера

Църквата Свети Николай Мираклийски край с.Пещера

В момента се изгражда пътя към по-малко известния, но много ценен манастир Свети Николай Мираклийски край с.Пещера, от 14 век, притежател на прочутата Мрачка грамота на цар Иван Асен II. В ход са проектите за изграждане на пътя към Одранишкия манастир Свети Петър и Павел, както и комплекс от мерки за популяризиране на туристическите маршрути и богатства на региона. 

Панорамната гледка на Земен, която се разкрива от мястото, където ще бъде монтиран Кръста

Панорамната гледка на Земен, която се разкрива от мястото, където ще бъде монтиран Кръста

Издигането на Свети Кръст над град Земен е идея, която съществува от самото създаване на Инициативата, но сега дойде момента за нейната реализация. Кръстът ще е с височина 15 метра и ще бъде монтиран на панорамния завой по пътя преди Земенския манастир. Ще бъде осветен.

Освещаването му ще бъде на 11 ноември от 11 часа. Денят е избран не случайно – от една страна дни преди това ще се отбележи празника на Свети Димитър по стар стил, свързано с желанието на дарителя на Кръста Димитър Барбуков, а от друга страна – на 11 ноември Православната църква отбелязва един от най-светлите си празници – Свети Мина – покровител на семейството,   пазител и на сираците и бездомните, на народните лечители, знахари, войни и на хората, поели на дълъг път.  Именно „на дълъг път“ е поела Инициативата Манастирите на Краище, но с Божията воля и подкрепа се надяваме той да е успешен!

Заповядайте всички вие и станете част от този красив и важен момент!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)