Свети Антоний: Любовта прогонва страха…

28 януари 2018

На 30 януари, Православната ни църква отбелязва деня на Свети Антоний по стар стил, но нека днес, в неделния ден се потопим във вяра и послушание с празничната литургия в чест на Светията.

Берлин. Сутринта на 17-ти януари. Българският православен храм „Св. Цар Борис Покръстител „ от рано посреща вярващи и  православни свещенослужители от цяла Европа, дошли да почетат двойния празник отбелязващ паметта на Св.Антоний Велики и рождения и имен ден на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрлополит Антоний.

26731084_1231999500235630_2659645912786790135_n

Още по темата: За пътя към храма с Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейския митрополит Антоний

Житието на светеца  е пример за всеки тръгнал по пътя на Вярата. Роден около 251 г. в Среден Египет, св.Антоний бил дете на заможни и благочестиви родители. Той бил на 20 години, когато те починали и му оставили богатството си и грижата за по-малката му сестра. Нито ранната свобода, нито полученото наследство се оказали опасни за този младеж с вродена склонност към подвижничество. След като чул в храма думите на Спасителя към богатия момък: „Ако искаш да бъдеш съвършен, иди, продай имота си и раздай на сиромаси; и ще имаш съкровище на небето; па дойди и върви след Мене“, (Мат. 19:21), св. Антоний раздал своето имущество. С остатъка от наследството той поверил сестра си на един девически дом и започнал подвижнически живот.
Веднъж той, бидейки в недоумение как да живее, за да се спаси, в молитва се обърнал към Бога:

„Господи, какво да правя, как да минава денят ми, как да живея?”. Тогава той  видял пред себе си ангел, който приел неговия образ и започнал да върши различни работи: да плете кошници, защото това правели в пустинята, след това  започнал да чете книга, след това го видял да се моли, след това да отпочива, след това да се храни. Така ангелът му показал как да минава неговия ден и му казал: ако правиш това, ще се спасиш!

26903912_1231999386902308_7192789571130730441_n

Светата литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски Митрополит Антоний в българската църква в Берлин. Тук е и седалището на Митрополията, а в Светата литургия имаше особена тържественост, защото с нея се отбеляза не само празника на Свети Антоний, а и юбилеят на Митрополит Антоний, избрал да носи името  на Светията, в чийто ден на празнуване е роден.

Света Литургия за празника на Свети Антоний

Света Литургия за празника на Свети Антоний

В празничната литургия взе участие и Протосингела на Западно и Средноевропейска Митрополия Архимандрит Атанасий от църковния ни храм „Св.Св.Кирил и Методий“ в  в Будапеща, както и отец Петкин от храм Свети Иван Рилски във Виена.
Според Св. Антоний Велики, спасението идва и от чистата и свята любов в сържата на хората и за това, и до ден днешен отекват думите му: „Любовта прогонва страха!“

Западно и Средноевропейски Митрополит Антоний

Западно и Средноевропейски Митрополит Антоний

26906974_1231999413568972_2128685080142541232_n

Да припомним, че преди месец стартира сериалът БезГранична вяра – една съвместна продукция на In LIFE TV и Западна и Средно Европейска Митрополия на Българската православна църква. Първият епизод, посветен на църковната ни общност в Будапеща можете да видите тук:

„БезГранична вяра“, епизод 1 – Будапеща

Предстои излъчването на Епизод 2 – Мюнхен и Епизод 3 – Берлин. И продължаваме напред, с Божията помощ!

оператор: Иван Цвятков
редактор: Калина Станева
постпродукция: Симеон Симеонов

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)