13076995_770922619676656_4214952862463261502_n

Свети Дух – Ден на Македония и на българските герои

05 юни 2017

Днес православните християни у нас почитат деня на Свети Дух. За повечето българи това е поредният църковен празник, а малцина от тях си спомнят, че преди повече от половин век той е имал същото значение като Деня на българската писменост и култура – 24 май и Деня на народните будители – 1 ноември. В периода от 1912 до 1918 г. България участва в три войни, които имат за цел обединението на страната. Две от тях – Втората Балканска (1913) и Първата световна (1914-1918), завършват с две национални катастрофи. Идеалът за обединение е изгубен. По-голямата част от Македония, нейният Вардарски и Егейски дял, населени с компактно българско население, попадат съответно под сръбско и гръцко владичество, припомня БГНЕС.

Затворени са българските училища и църкви. Стотици хиляди българи са прогонени и стават бежанци в старите предели на България. В отговор на тежкия гнет, който има за цел да заличи българщината в тези земи, ВМРО се вдига на въоръжена борба с окупаторите. В тази напрегната обстановка българите започват да честват Свети Дух като Ден на Македония и падналите български герои.

Между двете световни войни Свети Дух се отбелязва с многохилядни шествия, в които участват както елитът на македонските българи, така и бежанците, прокудени от своите родни домове. За пръв път той се чества на 6 юни 1923 г. Тогава младежите от студентското дружество „Вардар“ към СУ „Св. Климент Охридски“ почитат паметта на двама войводи на ВМРО – поетите Илия Кушев и Любомир Весов, загинали през 1922 г. в сражение със сръбските окупационни сили.

На този ден ние се прекланяме пред жертвите на Кресненско-Разложкото въстание през 1878 г., Мелнишкото въстание от 1895 г., Горноджумайското въстание от 1902 г., Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. Почит пред всички, които се бориха и паднаха за свободата на българите в Македония. Прекланяме се и пред паметта на хилядите българи, станали жертва по време на Тиквешкото въстание през юни 1913 г., Охридското въстание през септември 1913 г., вдигнали се срещу новите сръбски окупатори.

Дълбок поклон пред 200 000 български офицери и воини, дали живота си за освобождението на Македония и обединението в периода 1912-1918 г. Свети Дух е ден на пробуждане на българската национална памет. Ден на протест срещу всички, които ограбват и фалшифицират историческата истина, оспорват националната и културната идентичност на българите в Македония. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е патрон на проявите за отбелязване на Деня на Македония – Свети Дух. От 13:30 ч. той ще присъства на откриването на научната конференция „Памет за председателите на Македонския научен институт“, която ще се проведе в Централния военен клуб. Тя е организирана от Института за исторически изследвания към Българската академия на науките и Македонския научен институт.

Преди това от 11:00 ч. пред паметника на революционерите от Македония и Тракия ще се състои поклонение. В 12:30 ч. ще бъде отслужена заупокойна молитва в църквата „Света София“ за загиналите герои за освобождение и обединение на българските земи. Довечера в 18:00 ч. в Централния военен клуб ще се състои представянето на книгата „Полковник Борис Дрангов. Живот и дела“ на проф. д.и.н. Тодор Петров.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)