MON_6318

Светла Събота за българската общност в Люксембург

14 април 2018

На шестия ден от Светлата седмица след Великден православните християни отбелязват Светла събота.

MON_6534

MON_6332

MON_6223Днешният ден бе особено светъл и тържествен за българската църковна общност в Люксембург. Още в ранни зори храмът, предоставен на българската църква от Семинарията н Люксембург започна да се изпълва с деца и млади хора. Разположен в красив парк, храма е наистина специален – достатъчно е да видите гледката, която се разгръща, когато застанеш с лице към олтара. Голямата витрина отваря панорама към гората и създава усещането, че все едно се намираш  в храм  на открито.

MON_6233

MON_6244Западно и Средноевропейски Митрополит Антоний отслужи литургия, но тя бе необикновена, защото бе наситена с много емоционални моменти. В началото две малки момчета бяха подстригани за иподякони от Негово Високопреосвещенство. Трескавата подготовка за подстригването, обличането, настроенията на децата – това ще можете да видите и почувствате в предстоящия Епизод 8 на сериала БезГранична вяра съвсем скоро. За нас In LIFE TV бе истинско креативно удоволствие да заснемем тези моменти.

MON_6287

MON_6361Сред службата дойде ред и на един още по-красив църковен ритуал – Свято Кръщение на малката Моника. Тя бе особено послушна и се забавляваше през цялото време. Тя получи своя небесен ангел закрилник и от днес е най-младата православна християнка в Люксембург.

MON_6574

Българите в Люксембург наброяват около 2000 души. Диаспората тук е предимно от  млади хора, ангажирани в европейските банки и структури и във финансовия сектор на предлагащото добри перспективи Херцогство. Това се почувства и в храма, който бе препълнен с деца. Днешният светъл и празничен ден е особена награда за усилията на една от най-младите църковни общини зад граница и доказателство за нейното убедително развитие за толкова кратък период.

Очаквайте Епизод 8  на БезГранична вяра – Люксембург!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)