Световен ден за борба с остеопорозата

Световен ден за борба с остеопорозата

20 октомври 2014

На 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. Инициативата се осъществява под егидата на Международната фондация по остеопороза, а тази година акцентът е върху здравето на костите при мъжете.

Приблизително една от всеки три жени и един от всеки петима мъже над 50 г. възраст получават остеопорозна фрактура до края на своя живот. Наличието на една фрактура увеличава с 86 % риска от появата на следващи фрактури и при двата пола. При бедрените фрактури смъртността е 20-24 % в рамките на година след фрактурата. Към 2050 г. се очаква броят на бедрените фрактури в света да нарасне с 310 % при мъжете и 240 % при жените.

Остеопорозата често е смятана за болест при жените, в резултат на което милиони мъже в света остават извън обхвата на провежданата превенция, диагностика и лечение на заболяването, тъй като не са информирани за своите лични рискови фактори за развитие на остеопороза и за начините за предпазване от фрактури и инвалидизация.

Информационното събитие „Да запазим костите си здрави!“ е част от глобалната инициатива на Международната фондация по остеопороза, която се провежда в над 200 страни и призивът на организаторите в цял свят е посетителите да носят бяла дреха или лента в знак на подкрепа на движението за по-добро здраве на костите.

Остеопорозата е най-разпространеното заболяване на костите, при което се намалява плътността на костта и се повишава риска от счупване предимно в областта на гръбначните прешлени, шийката на бедрената кост и китката. Рискови фактори за поява на заболяването са:

- ранна менопауза – преди 45 г.;
– напреднала възраст – над 65г.;
– недостатъчен прием с храната на калций и витамин Д;
– продължително обездвижване;
– прекомерна консумация на кафе – повече от 3-4 кафета дневно;
– тютюнопушене и системна алкохолна консумация;
– недостатъчен прием на белтъчини;
– наличие на определени заболявания – ендокринни, ревматични, на храносмилателната система, бъбречни, хронични чернодробни и др.

Профилактиката на остеопорозата трябва да започне още от ранна възраст, когато се формира костната маса на организма:

- Балансираният и пълноценен хранителен режим е изключително важен! Трябва да се приемат ежедневно мляко и млечни продукти, тъй като са богати на калций, който е необходим за здравината на костите;
– Повишете двигателната си активност – ходене, бягане, аеробика, танци и др. физически упражнения водят до заздравяване на костите Ви;
– Прекарвайте всеки ден поне 30 минути на слънце, тъй като слънчевите лъчи достигайки до кожата, подпомагат производството на витамин Д в организма;
– Избягвайте прекомерната консумация на кафе, алкохол и цигари.

снимка: doctorionline.ro

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)