IRAN AIDS

Световен ден за борба с ХИВ/СПИН

01 декември 2016

Днес отбелязваме Световния ден за борба срещу СПИН, целта, на който е да насочи общественото внимание към проблемите, произтичащи от ХИВ вируса и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи със СПИН. За първи път този ден се отбелязва през 1988 г. Първите случаи на СПИН са регистрирани в САЩ, Хаити и Африка още през 1977 и 1978 г. Първите публикации по темата се появяват в началото на 80-те години в САЩ, а през 1982 г. Центровете за контрол и превенция на заболяванията в Щатите официално въвеждат името СПИН.

През целия ден, на два стационарни пункта в подлезите на метростанция „Сердика“ и на „СУ Св. Климент Охридски“ доброволци на БМЧК ще информират гражданите за начините на предаване на вируса и за неговата превенция. От 12.00 до 17.00 часа ще бъдат раздавани информационни брошури и предпазни средства, съобщиха от БЧК. С различни игри, викторини, плакати и интерактивни материали червенокръстците ще се опитат да достигнат до повече млади хора и да им предадат своите послания. Точно в 18.00 часа, в началото на пешеходната зона на бул. „Витоша” и бул. „Патриарх Евтимий” ще стартира мирно шествие в знак на съпричастност с живеещите с вируса. Групата ще премине по бул. „Витоша“, през църквата „Св. Неделя“ и ще спре пред Народния театър „Иван Вазов“, където в 18.30 часа ще започне атрактивен флашмоб. Ще бъде разпъната голяма червена лента, международен символ за съпричастност с живеещите с ХИВ/СПИН, и ще бъдат запалени над сто възпоменателни свещи. Всички желаещи да се включат в шествието и флашмоба са добре дошли.

И при все, че вече едва ли има човек, който да не знае, ни се иска да припомним:

Как се предава?
Вирусът на ХИВ е изолиран от различни телесни течности на болните – кръв, кръвни продукти, семенна течност, сълзи, слюнка, пот и др. Предаването на инфекцията е доказана само по три пътя:
- при полов контакт в около 80% (хомосексуален или хетеросексуален);
- при преливане на кръв, кръвни продукти, присаждане на органи или използване на общи венозни игли от наркомани;
- от болната майка на новороденото в около 60% (чрез плацентата, по време на раждането или с кърмата).

Как не се предава?
- чрез ръкуване, прегръдка или целувка;
- чрез кашлица и хрема;
- при използване на обществен телефон;
- при посещение в болница;
- от обща храна, прибори за хранене и чаши;
- при използване на обществени чешми;
- при използване на бани и тоалетни;
- при използване на обществени плувни басейни;
- при ухапване от комар или други насекоми;
- при работа, социални контакти или съжителство с ХИВ-позитивни хора.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)