маймуните

Световен ден на маймуните и защо не трябва да ги споменавате на сватба

14 декември 2017

Денят на маймуните е неофициален международен празник, празнуван на 14 декември. Той е създаден и популяризиран от американските художници Кейси Сороу и Ерик Миликин през 2000 г., за да се увеличат познанията за животните и да се покаже любовта и грижата към тях.

Денят на маймуните е широко отбелязван в страни като САЩ, Канада, Германия, Индия, Пакистан, Естония, Великобритания, Колумбия, Тайланд, Турция и Шотландия.

Рисувана маймуна върху тениска Снимка: Самовила

Рисувана маймуна върху тениска
Снимка: Самовила

За да отбележим деня, посветен на маймуните, ще ви разкажем за символното значение на това животно. Зад образа на маймуната се крие подвижност, пакостливост, имитаторска дарба и забавни номера. Тя може да притежава добри или лоши черти. При ацтеките и маите хората родени под знака на това животно са предразположени към изкуствата – певци, оратори, писатели, скулптори, или са предприемчиви и сръчни в занаятчийството.

Китайците виждат в нея посветен мъдрец, който крие истинската си природа под насмешливия си външен вид. В Индия е символ на душата. В Япония пък се избягва да се споменава тази дума на сватба, за да не избяга булката. Същевременно за маймуната се вярва, че прогонва зли духове и затова на деца се подарява играчка с нейния образ, а на бременни жени –  за да улесни раждането. Гръцки мит описва животното като „бандит по широкия друм, приключенец в добро настроение, който дразни, но обезоръжава със смешките си”. В произведения на християнското изкуство маймуната представлява образа на пропадналия поради пороци човек, поддал се на сладострастие и лукавство.

Много често символите при различните народи и в отделните епохи се отличават, дори си противоречат понякога. В какво ще повярвате е ваш избор. Ако сте добри хора, е много вероятно да виждате доброто и в другите, и в символите.

Текст: Силвия Аризанова

Снимки: Силвия Аризанова, Самовила

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)