147721_home_hero

Световен ден на Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец

08 май 2015

За първи път 8 май е отбелязан като Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец през 1953 година. Тогава се навършват 125 години от рождението на Анри Дюнан – идеолога и създателя на Международното червенокръстко движение. Над 150 години неговите идеи печелят все повече привърженици. Националните дружества на Червения кръст и Червения полумесец вече наброяват 189. Няма друга кауза, която по такъв безспорен и категоричен начин да обединява хора с различни професии и образование, с различна расова, национална, политическа и религиозна принадлежност. 250 милиона са червенокръстците в целия свят – една огромна армия в служба на хуманността, милосърдието и солидарността.

8 май е повод за много национални червенокръстки дружества да представят своите дейности и да наблегнат върху своята интернационална принадлежност, като членове на голямото семейство – международното движение на Червения кръст и Червения полумесец.

image-25814-0-0-Dnes-e-Mejdunaroden-den-na-Chervenia-krast-i-Chervenia-polumesec

Българският Червен кръст се присъедини към идеята тази година 8 май да бъде отбелязан под девиза „Нашите принципи в действие“. Именно под този надслов от 12.00 часа в Централата на БЧК – бул. „Джеймс Баучер” 76, ще бъде отбелязан Световният ден на Червения кръст и Червения полумесец. В празника ще участват г-жа Маргарита Попова, вицепрезидент на Р България, зам.-председателят на ЕК г-жа Кристалина Георгиева, Н. Пр. Шаул Камиса Раз, посланик на Държавата Израел в България, партньoри, дарители и медии със значителен принос към хуманните каузи на БЧК. За ползотворно сътрудничество през 2014 г. – година на бедствия и изпитания, ще бъдат наградени партньори и медии. „Искам да порасна!“ – от 11.30 часа БЧК, МВР – Пътна полиция, ДАЗД и фирма Bosch организират атрактивна акция на пешеходната пътека на ул. „Петър Станчев” и бул. „Джеймс Баучер”. Инициативата е част от многобройните прояви в цялата страна по повод националната кампания „Спаси живота на децата“ във връзка с Глобалната седмица по пътна безопасност на ООН. Целта е да се заостри общественото внимание върху проблемите, свързани с детската безопасност на пътя – кауза, която ние – всички участници в движението, сме длъжни да защитаваме. В акцията ще участват 30 деца от столична детска градина и актьори от театър „Атом“ с експериментален спектакъл. Служители на Пътна полиция ще извършат рутинни проверки на водачите на случайно преминаващи автомобили. Ще бъде прочетена декларация на децата на България „Искам да порасна!“.

14.06.krav_

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)