o-TEACHER-facebook

Световен ден на учителя

05 октомври 2016

На 5 октомври в България и още над 100 държави по света се отбелязва Деня на учителя. Идеята за това идва от състоялата се през 1966 г. в Париж Специална междуправителствена конференция за статута на учителите, в резултат на която е подписан документът „Препоръки, касаещи статуса на учителя“.

По повод годишнина от приемането на препоръките, ЮНЕСКО предприема инициативата да наложи 5-ти октомври като Световен ден на учителя и това става факт през 1994 г., когато той се отбелязва за първи път.

Ролята на учителя, на добрия учител в живота на всеки от нас е много важна. Могат да минат години за да разберем, че ние сме можещи и успяващи хора, заради наученото от нашите учители преди години. От работата на учителите зависи нашето бъдеще, единственото време, когато нашата работа е да учим е това, когато сме в училище. След това в университета и на работа ние продължаваме да учим и да се развиваме, но навиците ни затова как да учим се сформират в училище. И има ситуации, когато ние сме благодарни на нашите учители по български, затова че са ни научили да се изразяваме правилно, на учителите по английски, затова че са ни дали средството за комуникация, на учителите по математика, химия, физика и биология, които са ни научили да задаваме въпроси и да намираме отговори на поставените задачи. Зависи от нас самите колко сме научили от нашите учители, това е било наше право на избор и ние сме вземали от нашия учител толкова, колкото сме поискали.

Днес, на този ден, ООН предлага на всички да се замислят за минута за своите учители. Как те са променили за добро техния живот, споменът за което остава като един от най-силните спомени за всеки човек – да си спомняш с благодарност за хората от които си се научил. Защото ролята на учителя, на добрия учител в живота на всеки един от нас трудно може да се прецени. Но е факт, че развитието на обществото зависи от труда на преподавателите. Учителят, добрият учител, дава на своите ученици не само своите знания, но и любов и внимание. В заключение бихме искали да ви припомним думите на Христо Ботев: „Учителят трябва да бъде търпелив като вол, добър като агне и телесно здрав като битолски просяк.“

 Честит празник, скъпи учители!

снимка: huffingtonpost.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)