Отбелязваме Световния ден на психичното здраве

Отбелязваме Световния ден на психичното здраве

10 октомври 2014

Днес отбелязваме Световния ден на психичното здраве. Той е честван за първи път на 10 октомври 1992 година и стартира като годишна проява на Световната федерация за психично здраве, създадена през 1948 година.

Целта на Световния ден на психичното здраве е да насочи вниманието на обществото към психичните проблеми, да предизвика обществени дискусии по изучаването, превенцията и лечението и да съкрати разпространението на депресивни разстройства, шизофрении, болестта на Алцхаймер и др. психични разстройства.

Психичното здраве е особен вид душевно благополучие, равновесие и комфорт, което прави човека максимално работоспособен, удовлетворен от себе си и от това, което върши, позволява му без напрежение и успешно да общува с другите хора, ражда у човека не само желание да бъде активен, но и да се развива, да се усъвършенства. Липсата на душевно здраве не означава непременно наличието на психично заболяване, а само отсъствието на горепосочените признаци и наличие на някои по-сериозни проблеми.

Психичното здраве може да бъде причина за възникването на редица заболявания. Профилактиката е от особено значение, тъй като всички сме подложени на ежедневен стрес. Той се счита за един от основните рискови фактори за нарушенията в психичното здраве и възникването на редица заболявания. Комбиниран с други рискови фактори като тютюнопушенето, двигателен инактивитет и нездравословното хранене, води до многократно повишаване на риска от възникване и развитие на хроничните неинфекциозни болести.

Счита се, че 30% от населението страда от есенна депресия. Една от основните причини е намаляването на слънчевата светлина. Без нея човешкото тяло произвежда по-малко серотонин – хормонът на щастието. Това има отношение и към депресията.

Ние, от In Life, се присъединяваме към честването му, като ще го отбележим по свой начин: чрез припомняне на култови филми, разглеждащи темата за психичното здраве.

„Персона“ на Ингмар Бергман

Екзистенциална драма за истинското лице и маската.

„… в него ще се разказва за две жени с големи шапки, седнали на бряг и погълнати от това, да сравняват ръцете си.“
„Персона“ е най-анализираният филм на Бергман. Той оказва огромно влияние върху кинематографичния език. Композиран е върху крупни планове на лицата на Улман и Андершон, които в края на филма се сливат в едно.

kinopoisk.ru

Биби Андершон и Лив Улман водят психическа война помежду си. Улман играе ролята на Елизабет Волгър – актриса, типичен случай на нарцисизъм и психо-вампиризъм. Андершон е медицинската сестра Алма, която заема мястото на жертвено агне. Според д-р Фройд, жените проявяват по-голяма склонност към нарцисизъм от мъжете. Това важи с пълна сила за красивите, а Елизабет е именно такава. Повечето жени превъзмогват нарцисизма чрез любовта към децата си, но актрисата не питае такава към собственото си дете, дори скъсва снимката му. Мълчанието на героинята на Улман е поредната роля, която тя играе. „Хранейки се“ с чистия дух на Алма, тя се завръща към играта. От своя страна, Алма се е посветила на грижата за хората. Персонажът й е конвенционален, тя е типичният конформист. Бидейки такава, Алма е силно привлечена от магнетичната персона на Елизабет.

Психологическите типове, които и Улман (хищникът) и Андершон (жертвата) пресъздават на екрана, са еднакво плашещи. И нееднократно са копирани в други филми.

„Полет над кукувиче гнездо“ на Милош Форман

Духът срещу несвободата…

“Ако той е луд, теб какво те влудява?”

Рядък и недостижим успех в киното. Бестселър в екранизация, която го превъзхожа - толкова гениална, че печели свой живот.
Романът на Кен Кеси е адаптиран от режисьора Милош Форман със смяна на перспективата в разказа и нестандартна атмосфера, в която действието между героите не спира,  дори когато камерата не е там.

kinopoisk.ru

Всеки герой е метафора. Всяка идея и реплика са символни. Героите са в психиатрична клиника, но това е нашият свят. Тези обитатели живеят като всеки в своето кътче на тази земя. Общуват на една ръка разстояние и се свързват най-силно само при скандал. Затворени са в подреденото общество и нямат сили да изкрещят срещу провала. Появата на бунтаря променя обстановката. Той е хаосът срещу реда, контролиран от старшата сестра. Тя е обществото, което не търпи индивидуалността. Позната тема за несъвместимостта между различното и стандартното с обречен финал….

Jack_Nik_cucu01

“Полет над кукувиче гнездо” е вторият филм в историята на Академията с Петте “големи” награди “Оскар” за: най-добър филм, режисура, адаптиран сценарий, главна мъжка и главна женска роля /40 години след ”Това се случи една нощ”

„Пробуждане“ на Пени Маршал

„Пробуждане“ е филм от 1990 г. с участието на Робърт де Ниро и Робин Уилямс . Той има три номинации за Оскар — за най-добър филм, най-добра главна мъжка роля (Де Ниро) и най-добър сценарий.

56

Робърт де Ниро (номиниран за “Оскар” за тази роля) и Робин Уилямс са звездите в разтърсващата история на лекар-експериментатор и пациентите, чийто живот той променя. Уилямс е в ролята на психиатъра, който използва нестандартно лекарство, за да «пробуди» жертвите на рядко заболяване. Де Ниро е сред «пробудените». Той е първият пациент, на когото е изпробвано новото лечение.

kinopoisk.ru
Неговото пробуждане за живот изпълва с благоговение и ентусиазъм не само пациента, но и лекаря. Историята на тяхното приятелство е изпитание както за наранимото човешко сърце, така и за силата на човешкия дух.

„Дванайсет маймуни“ на Тери Гилиъм

„Дванайсет маймуни“ е американски филм от 1995 година за пътуване във времето, написан в съ-авторство с Дейвид Уеб Пийпълс и режисиран от Тери Гилиъм. Разказва се за проблемите на времето и паметта, като е вдъхновен от краткия филм „La Jetée“.

61170468

Между здравия разум и лудостта, фантазията и реалността, миналото и бъдещето се ражда това приключение отвъд въображението. Брус Уилис, Маделин Стоу и Брад Пит са звездите в брилянтния научнофантастичен шедьовър…

kinopoisk.ru

Неизвестен смъртоносен вирус е унищожил 5 милиарда души през 1996. През 2035 година е оцеляло само 1 процент от населението и е принудено да живее под земята. Осъденият престъпник /Джеймс Коул/ приема неохотно да бъде изпратен назад във времето до 1996 г., за да събере информация за произхода на епидемията, разпръсната от тайнствената „Армия на 12-те маймуни”.

Целта му е да открие вируса преди да е мутирал и учените на бъдещето да го проучат. За съжаление, Коул е изпратен в 1990 – 6 години по-рано и е затворен в лудница, където се запознава с психиатърката Катрин Райли и психичноболния син на прочут учен специалист по вирусите.

„Луди години“ 

„Луди години“ е заглавието на американски игрален филм от 1999 г., разказващ за 18-месечния престой на жена в заведение за душевно болни. Филмът е адаптация на едноименната мемоарна книга на Сузана Кейсен.

ludi-godini2-25657-625x0

След опит за самоубийство Сузана Кейсън (Уинона Райдър) постъпва в писхиатрична клиника. Тя е млада и образована, от добро семейство. След завършване на колежа е подтисната и объркана. Страда от някои самозаблуди. Имала е връзка със съпруга на приятелка на семейството й. След предварителния разговор с психиатър, докторът смята, че флакон аспирин и бутилка водка е достатъчно умопомрачаваща комбинация за акт на самоубийство. Сузана отрича. Психиатърът поставя диагноза за неясния синдром на „гранично разстройство на личността“ и препоръчва престой в психиатрична клиника.

Участват Уинона Райдър (Сузана), Анджелина Джоли (Лиса), Британи Мърфи (Дейзи), Джаред Лето (Тоби), Упи Голдбърг (Валъри), Ванеса Редгрейв (д-р Соня Уик) и др.

Анджелина Джоли получава „Оскар“, „Златен глобус“ и Награда от Гилдията на филмовите актьори за поддържаща женска роля.

„Злокобен остров“ на Мартин Скорсезе

„Злокобен остров“ е американски психологически трилър от 2010 година. Режисьор на филма е Мартин Скорсезе, а главната роля се изпълнява от Леонардо ди Каприо. Сценарият е писан по едноименната книга на Денис Лиън.

kinopoisk.ru

През 1954 федералният шериф Теди Даниълс поема разследването на случай с изчезването на пациент от лудница, разположена на остров. След започване на разследването странни събития го карат да си мисли, че е получил случая, защото лекарите експериментират с пациентите си. Теди тръгва по обещаваща следа, но управата на болницата не му разрешава достъп до архивите, които могат да разрешат целия случай. Когато ураган прекъсва всички връзки с континента, Теди започва да се съмнява във всичко – в собствените си спомени, в партньора си, дори в разума си. Теди прави нови и все по–тревожни открития относно случая и самия остров, като същевременно започва да се чувства и изглежда все по–болен. До края на филма напрежението нараства постоянно, докато един обратен завой преобръща цялата история и остава зрителя напълно безмълвен.

sh_04

Безкомпромисната атмосфера въздейства тотално на зрителя, като го пренася директно на мястото на действието и го прави част от него. Забележително за „Злокобен остров” е, че в него умело са преплетени похвати от киното от средата на 20 век (когато се развива и действието) с модерни драматургични техники, въздействащи дълбоко върху зрителя. След старта си в Съединените щати и Канада само за премиерния си уикенд продукцията привлича 75,1 милиона долара, като заема първо място в американската боксофис класация.

 

Темата за психичното здраве е много тънка. Режисьорите и актьорите, които предприемат това пътуване в дълбините на човешката душа, разкриват пред публиката един различен свят, потопят зрителя в друго измерение, което неминуемо ни принуждава да се замислим за важните за всеки човек проблеми. 

Снимки: кадри от филмите

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)