Световни хореографи и танцьори идват да обучават наши деца-таланти през лятото

07 юни 2017

За втора поредна година световни хореографи и танцьори идват в България да обучават наши деца-таланти през лятото. Вторият международен детски танцов фестивал, част от балетната академия с майсторски класове GRAND DANCE ACADEMY ще се проведе  между 1 и 13 август 2017-та година в Хотелски комплекс СОК Камчия. Децата, които могат да участват са на възраст между 8 и 18 години (включително)
ЦЕЛИТЕ НА ФЕСТИВАЛА СА:
∼ Популяризиране на танцовото изкуство сред децата.
∼ Стимулиране и развитие на детските балетни школи в цял свят.
∼ Установяване на творчески контакти.
∼ Поощряване и създаване на нова детска хореография и възможност за представянето и пред публика.

TON_7991

Тазгодишното издание предлага и нещо ново: Мастър клас и за преподаватели по класически балет.
Със съдействието на: МОСКОВСКА ДЪРЖАВНА АКАДЕМИЯ ПО ХОРЕОГРАФИЯ (The Bolshoi Ballet Academy).
Академията разчита и на подкрепата на Министерство на културата на Република България, Посолството на Руската Федерация в Република България, Представителството на „Россотрудничество“ в Република България. ЖОКЕР МЕДИА са основните организатори в лицето на г-н Мелик Пашаев
Престижното жури ще включва:
Проф. Марина Леонова - ректор на Московската Държавна Академия по Хореография, художествен ръководител на лятна интензивна програма и мастър педагог по класически танц.
Гедиминас Таранда от Москва – заслужен деятел на изкуствата на Русия, основател и художествен ръководител на Имперски Руски Балет.
Елена Адриненко – Прима-балерина на Болшой театър и Заслужена артистка на Русия.
Вадим Писарев от  Украйна – художествен ръководител на Държавния Академичен театър за опера и балет и балета „А.Б.Соловьяненко“ в град Донецк, основател и ръководител на международния фестивал „Звезды мирового балета“.
Владимир Малахов  -  „танцьор на столетието“ според световната балетната критика, випускник на Московската държавна академия по хореография. През 2002 Малахов става директор на балета на Берлинската Щаатсопер. От 2004 той е назначен за директор на обединената трупа на Държавния балет на Берлин, в която се обединяват Берлинската Щаатсопер на Унтер ден Линден и Дойче Опера.
Нобухиро Терада  - народен артист на Украйна. Художествен ръководител на Киевското държавно училище по хореография.
Сара-Нора Кръстева, която през  2009г става най-младият директор на Националния балет. Носител е на наградите Кристална лира, Сребърен ритон, Золотая муза и Златно перо.
Мария Илиева (Маша Илиева) – прима балерина на Националната опера и балет в София. Завършва Академия „Ваганова” в Санкт Петербург. През 1986г. става лауреат на Международния балетен конкурс във Варна, а в 1988г. е избрана от Юрий Григорович за неговата постановка в София на „Лешникотрошачката“. Директор на Националния балет в периода 2001 – 2003г. Създава частна балетна школа за деца. Защитава магистърска степен по балетна режисура и педагогика и получава степен „Доктор”. От 2013 година получава званието „Доцент” с цялостната си творческа дейност. Преподавател по исторически танци и класически репертоар в Музикалната академия „Панчо Владигеров“ в София.

TON_7999

Академията стратира с ежедневно водени от предподаватели на Академията на Большой театър обучителни мастър класове и същевременно подготвяща участниците за състезателната програма, разделена в следните категории:
- класически танц,
-народен и характерен танц
-съвремен танц.
Всички имат възможност да присъстват на консултации с гост- звездите, които са част от журито, и лично да получават ценни насоки за предстоящите си изпълнения.
Всички участници и почетни гости на фестивала, както и победителите в отделните категории получават дипломи и подаръци, както множетво награди от спонсори. Финалната част приключва с гала- концерт, с участието на всички призьори и се превъръща в един стилен празник изпълнен с изящество и красота.

Първият Meждународен детски танцов фестивал и мастър клас „GRAND DANCE ACADEMY” се проведе с огромен успех от 1-12.07.2016г.! В продължение на 12-те дни, към събитието се присъединиха стотици гости от страната и чужбина. Освен богатата музикална програма, се постарахме да направим фестивалната емоция незабравима за всички.
Сега е ред на второто издание, а какво ще се случва там, ще разберете от интервюто с продуцента Ованес Мелик-Пашаев и главен отганизатор на събитието.

репортер: Калина Станева
оператор: Венелин Бакалов
фотограф: Антон Хариев
постпродукция: Деян Дяков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)