Световноизвестният бас Петър Петров от Земен пред In Life: Изкуството днес е в криза

20 ноември 2015

Петър Петров е роден на 14.08.1944 г. в Земен. Ученик по пиано и солфеж е на композитора и музикалния педагог Драгия Тумангелов. След гимназията учи във Висшия химикотехнологичен институт в София, като в същото време продължава музикалната си подготовка при Гизела Бернщайн.

След завършването (1968) на ВХТИ и спечелен конкурс е солист в Операта в Стара Загора (1968-1969). Работи по разпределение като инженер в Металургичния комбинат „Кремиковци” (1970-1972) и като научен сътрудник в Института по електропромишленост в София (1972-1974). Успоредно учи като извънреден студент в класа на проф. Илия Йосифов и е солист на известния мъжки хор “Гусла”. На 4-тия републикански фестивал на художествената самодейност е награден със златен медал (1974).

bass2

По препоръка на председателя на журито проф. Георги Димитров му е отпусната държавна стипендия за Италия. Завършва съкратен курс на Академия “Санта Чечилия” в Рим (1975-1976). По време на следването си става лауреат на конкурси, записва арии из опери за RAI и участва в много концерти в Италия. След завръщането му е назначен за солист на Софийската опера. Оттогава печели множество награди на конкурси, гастролира с редица роли по сцените на Европа. Отбелязва 40 год. на сцената с концерт на 19 ноември 2009 г.

Репортер: Марио Трифонов
Оператор: Кунчо Поляшки
Постпродукция: Николай Петров

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)