14ddb1f1cd689fe09c92ee77388e4771

Светът на модата загуби Соня Рикел

25 август 2016

Световноизвестната дизайнерка Соня Рикел, обличала Одри Хепбърн и Бриджит Бардо, почина на 86 години в парижкия си дом, съобщи Би Би Си. Рикел, наричана „кралицата на плетивото“, страдаше от болестта на Паркинсон. „Майка ми почина в 5 часа сутринта (местно време) в нейния дом в Париж от последиците на болестта“, съобщи дъщеря й Натали.

KIM_0029_426x639
В съболезнованията си френският президент Франсоа Оланд я нарече „пионер“.

KIM_0168_426x639
Първите си стъпки в модата Соня прави през 40-те години, когато забременява от съпруга си Сам Рикел и започва да плете рокли – първо за себе си. Пробива на подиума в началото на 60-те.

KIM_0219_426x639
Дизайнерката също е автор на няколко романа и присъства във филма „Прет-а-порте“ на режисьора Робърт Олтман – сатиричен поглед към света на висшата мода.

KIM_0242_426x639
От 1995 модната къща „Соня Рикел“ се управлява от нейната дъщеря Натали.

KIM_0325_426x639
Преди 4 години тя разкри в книга дълго пазената мъчителна тайна, че е болна от Паркинсон. В книгата си, която написа заедно с Жюдит Периньон, озаглавена „Не забравяйте, че това е игра“ тя повдига завесата над своя проблем, с който от години се бори.

KIM_0470_426x639

Наследила е болестта от майка си, която е била измъчвана, променена и смазана от нея. „Това е една мръсотия, която се крие зад много благородно име. Паркинсон – това е има за сцена, име на роза, а не име за болест“, написа тя в книгата си. Тогава призна, че това, което я плаши, е да започне да изглежда различна от тази, която винаги е била. Разказва и за силата, която й е била нужна да крие болестта си – „Живях 15 години с това, без никой да разбере“.

Албена Александрова със Соня Рикел

Албена Александрова със Соня Рикел

Ето какво написа в личния си профил във „Фейсбук“ дизайнерката и собственичка на модна къща „Рошавата гарга“ - Албена Александрова, която познаваше лично Соня Рикел:

Току що разбрах, че е починала Великата Соня Рикел!
Светла й памет!
Останаха ми шест незабравими парижки години в ателието на „кралицата на плетивата“!
Колекциите на Соня бяха част от бутик „Рошавата гарга“ и допълниха още една звезда в славните страници на неговата 25-годишна история! Колекции, които се майсторяха под безкомпромисния поглед на френската дизайнерка!
Колекции, от които ухаеше на Париж!
Благодаря ти, Мадам Рикел, че ме направи част от твоят моден свят!
Благодаря ти за красивите новогодишни картички и елегантни покани за ревюта, в които бях подписана като Мадам Рошав…

снимки: vogue.co.uk и личен архив

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)