dixie_jazz_5

Светът отбелязва днес Международния ден на джаза

30 април 2015

Вече четвърта година на 30 април ЮНЕСКО и световната общност отбелязват Международния ден на джаза с множество концерти, лекции, изложби и образователни инициативи по всички краища на света. Международният ден на джаза се председателства от Ирина Бокова, генерален секретар на ЮНЕСКО, и легендарния джаз пианист и композитор Хърби Хенкок, посланик на ЮНЕСКО в този междукултурен диалог.
„Джазът олицетворява духа на ЮНЕСКО. Той събира хората заедно и спомага за постигането на мир, толерантност и разбирателство помежду им. Джазът винаги е бил саундтрак на позитивната социална промяна – от борбата срещу расизма до усилията за демокрация.“, споделя г-жа Ирина Бокова, Генерален Директор на ЮНЕСКО, по случай Международния ден на джаза.

Светът отбелязва днес Международния ден на джаза
Джазът е универсален език на свободата, който преодолява границите – географски, културни и социални, приобщава различията и стимулира творческото общуване и изразяване. От Алжир до Буенос Айрес, от Куала Лумпур до Варшава, от Абуджа до Сан Диего – повече от сто държави по цялата планета празнуват Международния ден на джаза!

TMIJ/UNESCO International Jazz Day, Osaka,  Japan, Show, April 30, 2014
Столицата на Франция – Париж бе обявена за глобалния град-домакин за 2015 година. Богат на история и култура, градът на светлините е перфектният избор и сцена за подобно събитие. Истински 24-часов маратон от представления, образователни програми, семинари, майсторски класове, джем сешъни и панелни дискусии, ще се провеждат във всички 20 квартала на френската столица, като някои от модулите ще бъдат предавани на живо. Плеада от френски и международни артисти ще участват във фестивала, което е гаранция, че по улиците на Париж ще звучи музика от ранно утро до късна вечер.

TMIJ/UNESCO International Jazz Day, Osaka,  Japan, Show, April 30, 2014
Във връзка с 70-ата годишнина на ЮНЕСКО, уникален All-Star Global Концерт ще се проведе в централата на ЮНЕСКО на Place de Fontenoy, с участието на повече от 20 изключителни артисти от цял свят. Музикантският състав включва едни от най-добрите световни пианисти, тромпетисти, вокалистите, саксофонисти, басисти, китаристи и барабанисти. Очакват се важни фигури от дипломатическите, културни и артистични общности, както и представители на френското правителство.
Концертът ще бъде предаван на живо по интернет от 19:00 местно време.

Тържествата в Париж са малка част от многобройните прояви в 196 страни членки на ООН и ЮНЕСКО, където ще бъде отбелязан Международния ден на джаза. Посетете нашата страница за регистрация, за да представи своя събитие днес.

 

Снимки: azzday.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)