Светът отбелязва международния ден в памет на жертвите на Холокоста

Светът отбелязва международния ден в памет на жертвите на Холокоста

27 януари 2015

Днес светът отбелязва международния възпоменателен ден на Холокоста, припомня dnevnik.bg. Тази година се навършват 70 години от освобождаването на Аушвиц – един от най-ужасяващите концлагери на нацисткия режим, където са загинали около 1.5 милиона души.

„Ройтерс“ припомня, че по време на Втората световна война нацистите избиват около 6 милиона евреи, както и роми, хомосексуални, хора с увреждания и политически опоненти. Мнозина от тях са намерили смъртта си в трудови лагери.

На възпоменателните церемонии ще присъстват редица световни лидери, както и оцелели от концлагерите.

Българският президентът Росен Плевнелиев ще участва в церемониите в Чехия и Полша, съобщи неговият прессекретариат. В българската делегация ще бъде и председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ Максим Бенвенисти.

Първо Плевнелиев ще направи обръщение пред Сесията на държавните ръководители в рамките на Четвъртия международен форум „Let my people live!“, посветен на паметта на жертвите на Холокоста. В 15.30 часа президентът ще участва в „Марш на мълчанието“ в Краков, Полша, с който ще бъде отбелязана 70-годишнината от освобождаването на бившия концентрационен лагер „Аушвиц“.

Руският президент Владимир Путин няма да присъства на възпоменателните церемонии. В средата на януари неговият говорител Дмитрий Песков обяви, че в програмата на Путин не е планирано такова пътуване, тъй като той не е получил покана да присъства на събитията.

Според източници на агенция „Ройтерс“ Полша не е изпратила покана на руския лидер заради опасения от неприятни вътрешнополитически последици, ако Путин дойде на възпоменателните церемонии. След анексирането на Крим и противоречивата роля на Кремъл в конфликта в Източна Украйна Полша е един от най-яростните критици на Русия.

снимка: bz-berlin.de

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)